Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Simboluri masonice pe instituţii de stat din Chişinău

Publicat 13:23 | 05 nov. 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 1.600 vizualizări

Captură Publika TV

Societăţi secrete internaţionale, cu ritualuri oculte activează şi în Republica Moldova, iar însemnele masonice sunt prezente pe mai multe clădiri vechi din Chişinău, inclusiv pe actualele sedii ale unor instituţii de stat, relatează Publika TV.

Simbolurile masonice pot fi văzute, bunăoară, pe sediul unei clădiri de pe strada 31 august 1989, pe sediul Primăriei Chişinău şi pe sediul din str. Armenească al Procuraturii. 

„Steaua templierilor, steaua cu opt colţuri, este amplasată pe clădirea Primăriei”, precizează Ruslan Şevcenco, doctor în istorie.

Tamara Nesterov, cercetător ştiinţific la Institutul Patrimoniu Cultural, semnalează însemnele masonice de pe edificiul din str. 31 august 1989:
„Primul este compasul, după aceea este acel echer în unghi drept. Clădirea i-a aparţinut preşedintelui Breslei zidarilor, constructorilor din Chişinău”.

Potrivit postului de televiziune, în secolul 19, în subsolul unei clădiri de pe strada Bogdan Petriceicu Hasdeu din Chişinău, se întruneau membrii lojii masonice „Ovidiu 25”. Mai târziu, masonii au fost interzişi, dar şi-au continuat, totuşi, activitatea – au devenit mişcarea decembristă şi se întâlneau în aceeaşi casă.

Elldor.Info precizează că în luna mai 1997 a fost constituită prima lojă masonică din Republica Moldova, aceasta “luând lumină” de la o lojă masonică din Italia. Presa de atunci presupunea că loja ar fi apărut cu girul preşedintelui Petru Lucinschi, care le-ar fi permis şi unor consilieri de-ai săi să devină membri ai organizaţiei.
Evenimentul a fost făcut public şi marcat, inclusiv, printr-un concert la Teatrul de Operă şi Balet, la care a fost invitată şi presa. În rândurile rezervate masonilor, care au apărut în costume elegante asemănătoare, au fost văzuţi, între altele, oameni de afaceri, oameni de cultură, consilieri în unele instituţii de stat sau în reprezentanţele de la Chişinău ale unor organizaţii internaţionale. Ulterior, unii au anunţat că părăsesc loja, iar după mai mulţi ani organizaţia s-a divizat în două, din cauza unor conflicte interne.

Niciun politician n-a recunoscut deschis că este mason, dar subiectul a fost exploatat în mass-media, inclusiv în campania pentru alegerile parlamentare din 2009.

“Admit că există masoni în toate partidele care sunt în Parlament şi în afara Parlamentului”, declară pentru Publika TV Viorel Cibotaru, expert în conflictologie teologică.

Veaceslav Untilă, actualul șef al Inspectoratului Ecologic de Stat, şi avocatul Gheorghe Avornic, decanul Facultăţii de Drept a USM, declară postului de televiziune că n-au fost masoni niciodată.

Veaceslav Untilă: “Nu, nu, nu am fost şi nici nu sunt, doar le-am făcut cunoştinţă la elveţienii care erau masoni cu cei din R. Moldova.”

Gheorghe Avornic: “Eu nu am acceptat niciodată, mie mi-au propus nu o singură dată.”

Referitor la masoneria şi masonii din Republica Moldova, Publika TV precizează:
“Anatol Vidraşcu este om de afaceri. În 1997 a fost unul dintre cei trei fondatori ai primei loji masonice din Republica Moldova, care se numea „Alianţa” şi care a fost creată cu suportul masonilor din Italia. Marele maestru al lojii era un fost poliţist, Anatolie Coman.
“Atunci când se întruneau, era numai ritualul propriu-zis şi după aceea se lua masa şi în cadrul acestei mese erau anumite discuţii care nu mai erau legate deja de problemele lojii masonice”, a relatat Anatol Vidraşcu.
În 1999 Loja „Alianţa” devine Marea Lojă a Moldovei, iar în 2005 Mare maestru a fost ales Iurie Sedleţchi, rectorul Universităţii de Studii Europene.
În 2008 câţiva membri îşi anunţă public separarea şi crearea unei noi organizaţii – Marea Lojă Naţională a Moldovei, în frunte cu omul de afaceri Victor Madan.
„Sunt jurişti, sunt medici. Sunt foarte mulţi jurişti. Sunt persoane care lucrează la stat, directori, vicedirectori, sunt şefi de anumite structuri”, a spus Iurie Ambros, mare secretar al Marii Loji Naţionale a Moldovei”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!