Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Şoldăneşti: Monument dedicat victimelor regimului sovietic (foto)

Publicat 20:24 | 26 nov. 2012 // Republica Moldova, Social // 1.523 vizualizări

Foto publicate de Anatol Petrencu

În faţa Gării Feroviare din oraşul Şoldăneşti a fost dezvelit duminică, 25 noiembrie, un monument ridicat în memoria locuitorilor raionului Şoldăneşti deportaţi în Siberia de regimul comunist sovietic de ocupaţie.

La eveniment au participat numeroşi locuitori ai oraşului, foşti deportaţi şi descendenţii lor, jurnalişti, persoanele din conducerea raionului, deputaţi, preoţi etc.

“Cu prilejul dezvelirii monumentului a fost organizat un miting, moderat de dna Elena Ciorici, profesoară de limba şi literatura română. Ea i-a oferit cuvântul doamnei Maria Nasu, deputat PLDM, care a vorbit cu durere în suflet despre marea nedreptate care s-a abătut asupra populaţiei basarabene, inclusiv a gospodarilor din raionul Şoldăneşti: deportările din 1941, 1949 şi 1951”, relatează pe blog istoricul, prof. univ., dr. Anatol Petrencu, vicepreşedinte şi deputat PL, preşedintele INIS „ProMemoria”.

“La microfon au fost invitaţi oaspeţii veniţi din Chişinău: dl Valeriu Streleţ, istoric, deputat, liderul fracţiunii PLDM, dna Liliana Palihovici, istoric, deputat PLDM, vicepreşedinte al Parlamentului, dl Vladimir Hotineanu, medic, deputat PLDM, născut în Kyzylorda, Kazahstan (1950), în familia unor deportaţi.
A vorbit, de asemenea, dl Ion Lozan, meşter popular, autorul monumentului. Preşedintele raionului Şoldăneşti, dl Alexandru Reliţchi, omul care a promis în 2011 că va ridica acest monument şi iată că s-a ţinut de cuvânt, a mulţumit de la microfon celor care au contribuit la edificarea monumentului.
Un sobor de preoţi a sfinţit monumentul, după care sute de oameni au depus flori la postamentul monumentului”, povesteşte Anatol Petrencu.

Pe postamentul monumentului este scris:
„Monumentul este ridicat în memoria celor ce au fost deportaţi în Siberia din Gara Feroviară Şoldăneşti de regimul totalitar stalinist, care prin suferinţa şi jertfa lor au salvat credinţa, adevărul, libertatea şi demnitatea noastră naţională”.
“Sunt cuvinte extraordinare, bravo celor ce le-au gândit!”, exclamă Anatol Petrencu.

După inaugurarea monumentului, a fost lansat volumul „Şoldăneşti. Calvarul deportărilor”, coordonat de Maria Nasu, profesoară de limba şi literatură română, deputat PLDM. Cartea cuprinde memorii ale celor care au supravieţuit calvarului.
Istoricul, dr. Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă, a vorbit despre importanţa deosebită a cărţii, despre necesitatea studierii ei în şcolile raionului etc.

Anatol Petrencu

“Moderatoarea, dna Elena Ciorici, a făcut o succintă prezentare a cărţii, după care mi-a oferit cuvântul. În luarea de cuvânt am evidenţiat însemnătatea istorică a edificării monumentului din faţa Gării Feroviare Şoldăneşti în memoria oamenilor deportaţi. Acest monument înseamnă începerea recuperării istoriei noastre naţionale, istoriei adevărate a poporului nostru.
Ce monumente am avut (şi mai avem încă)?
Tancuri, tunuri, Lenin, ostaşul „eliberator” etc., care nu reprezintă în nici un caz istoria noastră, ci istoria celor ce ne-au asuprit.
Am amintit celor mai în vârstă despre ce denumiri de colhozuri erau în RM: „Lenin”, „Stalin”, „Kirov”, dar şi „Lavrentii Beria”, „Lazăr Kaganovici” etc., nume de călăi, care au împlut Siberia de cadavre umane şi au format râuri de sânge nevinovat. Iată de ce este important acest monument.
Este bine că raionul Şoldăneşti este primul în RM care a ridicat un astfel de monument.
Este cazul ca şi celelalte centre raionale de unde au fost deportaţi oamenii noştri să urmeze exemplul celor de la Şoldăneşti.
Este cazul ca şi conducerea din Chişinău să îndeplinească promisiunile făcute deportaţilor şi să ridice, într-un sfârşit, monumentul din faţa Gării Feroviare Chişinău”, scrie Anatol Petrencu

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!