Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA: Ultima zi de campanie şi suspans maxim pentru Barack Obama şi Mitt Romney

Publicat 23:09 | 05 nov. 2012 // Mapamond // 983 vizualizări

Luni, 5 noiembrie, în ultima zi de campanie, Barack Obama şi Mitt Romney îşi aruncă în luptă toate forţele, după luni de zile de cursă electorală şi o publicitate de sute de milioane de dolari care însă nu i-a permis niciunuia dintre candidaţi să se distanţeze în sondajele de opinie, relatează AFP.

Cele patru sondaje de opinie naţionale publicate duminică, 4 noiembrie, arătau o ţară mai divizată ca niciodată.

Preşedintele Obama era creditat într-un sondaj Pew cu 48% din intenţiile de vot, faţă de 45% pentru rivalul său Mitt Romney. Însă alte trei sondaje publicate de Politico, NBC News/Wall Street Journal şi ABC News/Washington Post îi acordau preşedintelui în exerciţiu un avans nesemnificativ de doar un procent sau deloc.

Următorul lider de la Casa Albă va fi de fapt ales de către electorii din cele zece state-cheie cărora cei doi oameni politici le-au rezervat cea mai mare parte a timpului în ultimele lor deplasări electorale.

În unele dintre aceste state (Ohio, Iowa, Nevada), balanţa electorală se înclină în favoarea preşedintelui Barack Obama, însă rareori depăşeşte marja de eroare. El conduce cu doar câteva procente în statele mari precum Florida (sud-est) şi Carolina de Nord (est).

Luni dimineaţa, un sondaj USA Today îi credita pe cei doi candidaţi cu 48% din voturi fiecare în 12 state-cheie.

În faţa acestei egalităţi perfecte, cele două tabere sunt convinse că scrutinul va fi decis de doar câteva sute de mii de voturi, strânse în urma milioanelor de vizite din uşă în uşă şi apelurilor telefonice realizate de voluntari din ambele tabere.

Preşedintele Barack Obama îşi începe ultima zi electorală în Wisconsin (nord), de unde se va deplasa în Ohio şi Iowa (centru), după care va pleca cu soţia sa Michelle la Chicago în Illinois (nord), unde va aştepta rezultatele marţi seara.

Republicanul Mitt Romney urmează să meargă luni în patru din cele zece state-cheie – Florida, Virginia (est), Ohio, oprindu-se în cele din urmă la New Hampshire (nord-est), după un turneu extrem de obositor.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!