Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Un pacient în stare vegetativă a discutat cu medicii prin puterea gândului

Publicat 01:22 | 15 nov. 2012 // Sănătate, Ştiinţă // 1.026 vizualizări

Scott Routley este un canadian care a suferit leziuni cerebrale grave în urma unui accident de maşină şi se află în stare vegetativă de peste 10 ani.

Pacientul este complet incapabil să se mişte şi să vorbească, dar a reuşit totuşi să răspundă la câteva întrebări, graţie unei noi tehnologii care-i permite să comunice cu gândul, scrie Descopera.ro, citând Mail Online.

Scott Routley este unul dintre cei câţiva pacienţi pe care a fost testată o nouă tehnologie, dezvoltată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.

Echipa condusă de prof. Adrian Owen a folosit rezonanţa magnetică funcţională pentru a vizualiza schimbările la nivelul fluxului sanguin din creier. Aceste schimbări pot indica răspunsurile pacientului la anumite întrebări.

Tulburător este faptul că răspunsurile pacientului Scott Routley sugerează că acesta este conştient de starea sa.
El a reuşit să le spună doctorilor că nu simte nicio durere, iar faptul că a izbutit să comunice astfel îi poate ajuta pe cei din jur să-i amelioreze calitatea vieţii. De exemplu, să spună la ce oră ar prefera să mănânce sau dacă doreşte să asculte un meci la radio.

Pacienţii aflaţi în stare vegetativă nu manifestă, în general, răspunsuri la stimuli externi; ei nu pot vorbi, iar starea de conştienţă este prezentă în diferite grade.

Noua metodă de comunicare pacient-medic a fost testată cu succes pe câţiva oameni aflaţi în stare vegetativă din Canada şi Marea Britanie.
Dar nu toţi pacienţii pot răspunde la întrebări cu ajutorul acestei tehnici, deoarece ea necesită o concentrare intensă. Aproximativ unul din cinci o poate face, spune prof. Adrian Owen.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!