Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Concluzie interesantă: La tratamentul placebo răspund oamenii cumsecade

Publicat 19:02 | 16 dec. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.112 vizualizări

Placebo-zaharOamenii “de treabă”, adică amabili, sinceri şi altruişti, răspund pozitiv la tratamentul placebo. Anume ei au mai multe şanse de a experimenta o diminuare a durerilor, comparativ cu restul pacienţilor, potrivit concluziei unui studiu citat de Descopera.ro.

În cadrul tratamentului cu placebo, oamenii cu trăsăturile de caracter menţionate au înregistrat şi o scădere a nivelului de colesterol, dar şi o activitate mai mare a receptorilor de opiacee endogene în regiunile creierului asociate cu recompensarea. (“Opiacee endogene” este un termen ce defineşte substanţele chimice produse de organism în cazurile de stres, pentru a reduce senzaţiile dureroase sau preparatele administrate cu scop terapeutic, pentru acelaşi efect.)

Scopul de bază al cercetării a fost de a găsi metode de rafinare a studiilor, astfel încât specialiştii să poată exclude efectul placebo şi să observe dacă un tratament funcţionează sau nu.

Placebo este numele dat preparatelor inactive, având conţinut neutru şi fără efect terapeutic, dar care sunt prescrise pentru a-i face plăcere pacientului sau în scopuri experimentale, pentru a-i studia reacțiile psihice.
Cuvântul placebo reprezintă forma la viitor a verbului latin placeo/placere și poate fi tradus prin “voi plăcea” sau “voi fi plăcut”.

Medicina a refuzat multă vreme să accepte că pacienţii se pot vindeca singuri, prin puterea gândului. Însă efectul placebo a fost reabilitat în ultimii 50 de ani, iar acum medici, biologi, psihologi şi sociologi încearcă să înţeleagă ce se petrece la nivelul creierului şi cum pot fi sporite şansele de vindecare.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!