Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nadina Lisnic: Oamenii sunt oameni oriunde

Publicat 23:28 | 05 dec. 2012 // Accente Info, Mapamond, Opinii, Radar, Social // 1.638 vizualizări

pixdaus.com

Nadina Lisnic

Oamenii sunt oameni oriunde. Nu contează despre ce ţară vorbim.
Când vorbim de natura umană, nu există “ţară bună” şi “ţară rea”. Există doar oameni care formează o societate datorită faptului că sunt un grup şi că interacţionează, astfel având ceva în comun.

Şi fiecare om, prin schimbarea atitudinii, prin schimbarea gândirii, prin exerciţiul de a-şi pune în momentele potrivite întrebări şi, în altele,  de a asculta, ajută la funcţionarea mecanismui social, dar şi a propriei vieţi.

Fiind în Republica Moldova, pare că Romania este un mediu mai bun; fiind în România, ajungi să fii discriminat pentru zona din care provii; fiind într-o ţară occidentală, eşti privit ca originar din Est şi eşti catalogat.
Toate acestea, dacă în tine însuţi există această categorisire sau ai un complex care te lasă clasat.

Suntem peste tot diferiţi. Fiecare om are o luptă internă mai intensă ca un război civil şi anume această luptă şi rezultatele ei parţiale te clasează, fără să conştientizezi, pe anumite nivele.

Există peste tot cerşetorie, de exemplu. Contează cum se cere. Contează dacă omul nu se autodegradează intenţionat pentru a le provoca altora milă din dizgraţia vizuală.

Mi s-a întâmplat să văd într-o ţară considerată civilizată o bătrână luminoasă, micuţă şi cu ochelari, cu o pancartă prin care cerea să fie ajutată, pentru că nu se descurcă din pensia ei, cerând tichete de masă sau ceva bani.
Văzând-o de mai multe ori, m-a intrigat şi emotionat şi m-am gândit să o ajut. Am întrebat-o dacă poate să-mi dea un număr de telefon sau o adresă la care să-i aduc mâncare la sfârşit de săptămână.
Mi-a spus foarte politicos că nu poate să îmi dea aşa ceva, dar că o pot găsi în fiecare dimineaţă de joi în acea staţie de metrou, de la 7 la 9.

Sau un bătrânel care a cântat o romanţă înfocată în metrou, urându-le tuturor o dimineaţă minunată în timp ce îşi făcea loc politicos printre călători, cu pălăria întoarsă invers în mână.

Şi aceştia probabil sunt oamenii care au lipsuri materiale din neputinţă fizică, dar care nu te fac să te simţi, după ce le-ai dat ceva, că ţi-au cerut un sacrificiu forţat.

Costume. O mare de costume grăbite spre birourile lor pentru rezolvarea unor probleme «de importanţă mondială»; oameni care aşteaptă să se ferească toţi din calea lor când merg pe stradă şi care nu privesc spre cer nici măcar pentru a şti dacă trebuie să-şi ia umbrela.

Mai sunt tinerii care nu cer şi nu dau. Care se descurcă aşa cum pot, uneori ca într-o simbioză încuviinţată de un grup de prieteni.
Poate că şi aceştia vor face parte cândva din cele două tipuri menţionate anterior sau poate ca vor fi oameni care ştiu cine sunt şi apreciază ce au.

Nadina Lisnic cu fiica

Cert este că nu există loc de complexe. Oameni minunaţi se nasc şi în căsuţe modeste, din părinţi cu mâinile muncite, dar persoane sufletiste pot fi şi cei crescuţi în case cu pretenţii.
Şi nu locul fizic în care creştem sau ne aflăm ar trebui să determine cine să fim şi cum să fim percepuţi de noi înşine şi de alţii, ci locul din minte şi cel din inimă, care sunt mereu cu noi, mereu în construcţie, mereu în reparaţii generale sau ajustări minore.

Oamenii au o libertate de mişcare uimitoare în zilele de acum. Societăţile care păreau incompatibile, încet, tind să se amestece şi să elimine multe din prejudecăţile care creionau traseul vieţii până la un punct final.

Modul în care trebuie înţeleasă actuala societate este însă că fiecare activitate făcută este ca un contract: nicio parte nu e mai prejos, nicio parte nu trebuie să se simtă îndatorată, nicio parte nu trebuie să se simtă umilită sau nedreptăţită.

Toţi suntem necesari şi toţi avem potenţialul de a fi fericiţi. Trebuie doar să ridicăm fruntea şi să dăm importanţă persoanei noastre, ca să putem aprecia şi pe cei care ne înconjoară.
Numele, ţara, vârsta sunt doar elemente dintr-un cod, pentru a ne deosebi unii de alţii şi a avea propria identitate.
Oamenii sunt oameni peste tot.

Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!