Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Preţioasa comoară de pe “Nuestra Senora de las Mercedes” va fi expusă la Cartagena (Spania)

Publicat 08:06 | 01 dec. 2012 // Mapamond, Şi altele... // 1.014 vizualizări

Preţioasa comoară ce cuprinde peste 500.000 de monezi de argint şi sute de obiecte de aur, înapoiată Spaniei după ani întregi de bătălie judiciară împotriva firmei americane Odyssey, va fi expusă la Muzeul de arheologie submarină din Cartagena (sud-vestul Spaniei), informează AFP.

“Este locul cel mai potrivit”, o referinţă în domeniul protecţiei şi restaurării patrimoniului submarin, a spus la o conferinţă de presă directorul general pentru Arte frumoase şi Bunuri culturale. J. Prieto, precizând că obiectele vor fi transportate la Cartagena până la sfârşitul anului.

Comoara, descoperită pe un vas care s-a scufundat în 1804 în sudul Portugaliei, a fost restituită Spaniei în luna februarie, conform deciziei judecătorului Mark Pizzo de la Tribunalul federal din Tampa (Florida), după cinci ani de procese între Madrid şi firma americană Odyssey.

Odyssey, care a afirmat că a găsit comoara în apele internaţionale, în mai 2007, a dus în Florida obiectele în valoare de aproape 500 milioane de dolari – cea mai mare valoare a unor obiecte găsite pe o epavă -, fără să anunţe autorităţile spaniole şi ţinând secretă poziţia exactă a epavei. Judecătorul nu a luat în considerare cererea firmei Odyssey, cu sediul în Florida, care cerea ca Spania să-i plătească 412.814 dolari pentru păstrarea comorii de 17 tone găsite pe vasul “Nuestra Senora de las Mercedes”.

Mai multe tribunale din Washington, Atlanta şi Tampa s-au exprimat în favoarea Spaniei, apreciind că firma Odyssey a descoperit epava unui vas de luptă spaniol, aflat prin urmare “sub suveranitate” spaniolă.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!