Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Prognoza INFP: Anul 2013 vine cu 10-20 de cutremure pe lună în Vrancea

Publicat 18:15 | 30 dec. 2012 // Mapamond, România // 1.039 vizualizări

La 30 decembrie, în Vrancea a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3 grade, la adâncimea de 125 de km, la orele 08:05:39 UTC (10:05:39, ora României). În 2012, în Vrancea s-au produs, în medie, 10 cutremure pe lună. Niciunul din ele n-a depăşit intensitatea de 5 grade.

carpati.org

carpati.org

Anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică, susţin reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului din România (INFP), notează Mediafax.

„Prognoza noastră pentru 2013 arată că, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure”, a declarat directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian, pentru Gandul.info.

Cele mai multe dintre cutremurele care se vor produce în zona Vrancea vor fi unele de intensitatea scăzută sau moderată.

“Atunci când se produce un cutremur, Pământul se eliberează de energie. Un cutremur de intensitate mică poate preveni un cutremur de intensitate mare. Este mult mai bine dacă avem o intensitate seismică bogată, decât dacă am avea una săracă”, a explicat reprezentantul INFP.

Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter”, a mai declarat Mircea Radulian.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!