Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sergiu Sîrbu a obosit să lucreze pentru comunişti. Natalia Morari declară că “se negociază”, practic, plecarea din partid a tuturor deputaţilor PCRM

Publicat 15:56 | 12 dec. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.607 vizualizări

Sergiu-SarbuDeputatul comunist Sergiu Sîrbu şi-a anunţat miercuri, 12 decembrie, într-o conferinţă de presă, plecarea din PCRM, declarându-se dezamăgit de politica din ultimul timp a partidului. El a declarat că va activa în calitate de deputat independent, iar dacă va adera la vreo formaţiune politică, aceasta va fi una de stânga.

După ce a fost părăsit de 8 deputaţi, PCRM a rămas cu 34 de mandate din cele 42 pe care le-a obţinut în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010.

Într-o declaraţie, Sergiu Sîrbu a ţinut, totuşi, să-i mulţumească liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, “pentru încrederea acordată”, spunând că are “tot respectul pentru această personalitate deosebită”. El mai apreciază că PCRM, din care a făcut parte 10 ani, “a fost cel mai coerent proiect care a lucrat pe stânga”.

“Mesajele noastre din ultima perioadă au fost confuze, iar electoratul nu mai înțelege ce facem și în ce direcție mergem.
Nu am putut valorifica statutul de opoziție. Ne-am lansat în schimb în atacuri la persoană. În interiorul PCRM nu mai există dorință de reformare. Dorința de a reveni cu orice preț la guvernare transformă partidul într-o forță care se radicalizează, care pierde terenul.
Un simplu exemplu este cel când PCRM a hotărât să boicoteze vizita înaltului oficial european, Jose Manuel Barroso, atâta timp cât în statutul partidului este scopul de integrare europeană. Chiar nu am înțeles acest gest”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Sergiu Sîrbu a precizat că se gândea serios să părăsească PCRM încă acum 6 luni, dar că s-a răzgândit “după consultări cu prietenii”.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a sugerat, într-o declaraţie pentru presă, că plecarea lui Sergiu Sîrbu a fost pusă la cale de forţe din coaliţia de guvernare, AIE. (Ulterior, deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat presei că Vlad Plahotniuc (PDM) l-ar fi cumpărat pe Sergiu Sîrbu.)

Politologul Cornel Ciurea a comentat pentru Radio Europa Liberă că, din informaţiile pe care le deţine, Sergiu Sîrbu „se simţea inconfortabil în interiorul PCRM-ului”. “Era un membru de partid care lucra mult. Şi, probabil, presiunea asupra lui era destul de mare. Nu sunt sigur că ar fi fost nişte acţiuni de corupere, cel puţin, a acestui membru. Deşi nu le putem exclude în totalitate. Aceste plecări care devin din ce în ce mai masive din PCRM nu se pot produce la întâmplare şi, cu siguranţă, şi acest lucru este subliniat de mai mulţi comentatori politici, cu siguranţă, sunt stimulate de către adversarii politici ai PCRM-ului”, a spus Corneliu Ciurea.

Jurnalista Natalia Morari, de la Publika TV, a declarat pentru acelaşi post de radio: „Despre plecarea lui Sergiu Sîrbu se vorbea deja de mai mult timp. Personal presupuneam că se va întâmpla un pic mai târziu. Presupun că e legat şi de factorii interni, şi de factorii externi. (…) Eu nu am cum să spun că a fost cumpărat sau a fost intimidat, sau a fost şantajat, pentru că pentru aceasta e nevoie de anumite probe. Şi nu vreau să mă aventurez în astfel de presupuneri. Dar e cert că acum se negociază cu aproape toţi deputaţii PCRM care ar dori să plece din acest partid sau care, cel puţin, nu sunt mulţumiţi de starea lucrurilor din interiorul partidului”.

Într-un interviu acordat recent Agenţiei de presă Info-Prim Neo, Vladimir Voronin declara despre transfugii din partidul său: “Persoanele care au plecat de la noi au făcut-o deoarece nu mai aveau acces la treuca guvernării. Aceasta este cauza, dar nu fiindcă îşi doreau crearea altor partide, nişte formaţiuni lilipute. Cu două zile înainte de a pleca, unii au participat şi la congresul plenar al partidului, au acceptat funcţii în conducerea de vârf. Pe ei nu-i interesează activitatea de opoziţie şi lupta, ei s-au deprins foarte repede să fie numai nacealnici. Însă când această „nacealnicie” a trecut de la noi la alianţă, când au rămas fără posturi şi posibilităţi, au decis să plece. Ei nu sunt de acord 4 ani să fie fără funcţii, să umble prin popor, pe la proteste. Pentru ce le trebuie dacă au fost boieri?”.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!