Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Un istoric din Canada a descifrat mesajul misterios din Marea Britanie!

Publicat 23:21 | 20 dec. 2012 // Accente Info, Mapamond, Radar, Ştiinţă // 1.333 vizualizări

Andrei Bovkov

Vă mai aduceţi aminte că serviciile secrete din Marea Britanie au cerut ajutorul publicului pentru a descifra un mesaj misterios?

Acum câteva săptămâni, un mesaj datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din anul 1944, a fost găsit ataşat de piciorul unui porumbel mort, descoperit întâmplător în hornul unei case din Marea Britanie.

Un istoric din Canada susţine că a reuşit să spargă codul, scrie Descopera.ro, cu referire la BBC News.
Gord Young, din Peterborough, Canada, susţine că a avut nevoie de numai 17 minute pentru a descifra mesajul.
Cheia, afirmă el, se găseşte într-un carnet de coduri pe care l-a moştenit de la o rudă a sa care a luptat ca aviator în rândul trupelor canadiene ce au luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial.

Specialiştii din cadrul Government Communications Headquarters (GCHQ) nu sunt totuşi siguri că Young a citit corect mesajul şi par convinşi că documentul e imposibil de descifrat.

Gord Young consideră că mesajul, departe de a fi atât de complex precum cred experţii britanici, este de, fapt, destul de simplu şi se bazează în principal pe acronime. El susţine că a reuşit să descifreze documentul cu ajutorul carnetului de coduri moştenit şi că ar fi vorba despre o comunicare prinvind poziţiile trupelor germane în Normandia.

Iată cum trebuie citit mesajul potrivit istoricului din Canada:

AOAKN – Artillery Observer At „K” Sector, Normandy
HVPKD – Have Panzers Know Directions
FNFJW – Final Note [confirming] Found Jerry’s Whereabouts
DJHFP – Determined Jerry’s Headquarters Front Posts
CMPNW – Counter Measures [against] Panzers Not Working
PABLIZ – Panzer Attack – Blitz
KLDTS – Know [where] Local Dispatch Station
27 / 1526 / 6 – June 27th, 1526 hours

Gord Young crede că mesajul a fost scris de sergentul William Stott, un militar britanic care ar fi fost paraşutat în Normandia pentru a culege şi transmite informaţii despre poziţiile trupelor germane.
S-a aflat că sergentul William Stott a fost ucis la câteva săptămâni după paraşutare şi este înmormântat într-un cimitir din Normandia.

Mesajul poartă două numere de identificare: NURP.40.TW.194 şi NURP.37.OK.76. Young crede că sergentul Stott a trimis concomitent două păsări cu acelaşi mesaj, pentru a spori şansele ca documentul secret să ajungă la destinaţie.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!