Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Valeriu Lazăr despre o reuşită a economiei în 2012

Publicat 23:30 | 21 dec. 2012 // Economie, Radar, Republica Moldova, RM-UE // 1.257 vizualizări
biomasa.aee.md

biomasa.aee.md

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a reuşit, în 2012, să lanseze industria de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energie regenerabilă.

În 2012 au fost instalate sau sunt în proces de instalare 104 sisteme de încălzire pe bază de biomasă, cu o capacitate totală de 26 MW, şi au fost create 226 de noi locuri de muncă.
A fost evaluată performanţa energetică a clădirilor în 69 de localităţi şi au fost lansate 65 de afaceri de producere a brichetelor.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, consideră că acest fapt este un succes notabil al anului care se încheie.

“Am elaborat şi implementat politicile şi legislaţia necesare, am creat instituţii şi avem deja şi istorii de succes în această industrie”, a declarat Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei Consiliului de administrare al Proiectului Energie şi Biomasă, vineri, 21 decembrie.

Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

Cu sprijinul proiectului, a început procesul de elaborare a reglementărilor tehnice pentru produsele de biomasă solidă, au fost elaborate manuale şi ghiduri pentru profesori, distribuite în peste 220 de şcoli.

Totodată, a fost lansat şi un mecanism de leasing al echipamentelor de brichetare, fiind deja procurate 4 echipamente de împachetare şi manipulare a biomasei solide. De asemenea, a fost stimulată lansarea producţiei locale de cazane pe bază de biomasă, co-generarea industrială pe bază de biomasă şi elaborat un studiu privind potenţialul de biomasă în Republica Moldova.

Informaţii despre acest proiect pot fi consultate pe site-ul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, la adresa www.biomasa.aee.md.

Elldor.Info

 

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!