Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bărbaţii cu ochi căprui par a fi “mai de încredere”

Publicat 16:03 | 10 ian. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.146 vizualizări
teamchesthair.com

teamchesthair.com

Persoanele cu ochi albaştri inspiră mai puţină încredere, statistic vorbind, decât cele cu ochi căprui, dar explicaţiile nu sunt uşor de găsit, potrivit unui studiu realizat în Cehia, la Universitatea Carol din Praga.

În realitate, însă, lucrurile sunt mai complicate: nu culoarea ochilor în sine este cea care inspiră mai multă încredere, ci trăsăturile feţei caracteristice persoanelor cu ochi căprui, scrie Descopera.ro.

Profesorul universitar Karel Kleisner este interesat, ca direcţie de cercetare, de semnalele sociale pe care le poate transmite culoarea ochilor, pornind de la ideea că ochii albaştri sunt o achiziţie relativ recentă în evoluţia speciei umane. Ei ar fi apărut, în opinia specialiştilor, abia în urmă cu 6.000 – 10.000 de ani.
Însă „ochii există nu numai ca să vadă, ci şi ca să fie văzuţi”, spune Karel Kleisner.

Cercetătorul şi colegii săi au fotografiat 80 de studenţi (40 de bărbaţi şi 40 de femei) din Republica Cehă, dintre care unii aveau ochi albaştri, iar alţii ochi căprui.
Apoi, au cerut unui alt grup de studenţi (142 de femei şi 98 de bărbaţi) să privească fotografiile şi să acorde un punctaj persoanelor respective, pe o scală de la 1 la 10, evaluând trei aspecte: atractivitatea, caracterul dominator şi în ce măsură inspirau încredere.
Rezultatele au fost interesante: persoanele cu ochi căprui au fost considerate mai de încredere decât cele cu ochi albaştri, diferenţă vizibilă în special în cazul persoanelor de sex masculin.
O tendinţă asemănătoare s-a observat şi în cazul femeilor, dar diferenţele nu erau semnificative statistic şi, prin urmare, puteau fi şi rezultatul întâmplării.

Şi mai interesante s-au dovedit a fi rezultatele unui al doilea experiment. De data acesta, cercetătorii au folosit programe de grafică pe computer pentru a modifica înfăţişarea persoanelor din fotografii, schimbându-le culoarea ochilor: celor care aveau ochi căprui le-au fost „puşi” ochi albaştri, iar cei care aveau de la natură ochi albaştri au fost „dotaţi” în fotografii cu ochi căprui.
Alţi 106 studenţi au fost rugaţi să evalueze în ce măsură persoanele din poze păreau de încredere.
Surprinzător, aceleaşi chipuri care inspiraseră încredere în primul experiment au obţinut şi acum punctajul cel mai mare, deşi acum aveau ochi albaştri în loc de căprui.

Acest fapt sugerează că nu culoarea ochilor în sine este cea care inspiră încredere, ci trăsăturile feţei.
De exemplu, o analiză a arătat că bărbaţii cu ochi căprui tind să aibă gura mai mare, bărbia mai lată, nasul mai mare şi arcadele sprâncenelor mai proeminente decât cei cu ochi albaştri.
Cu alte cuvinte, trăsăturie lor, în general, par mai „copilăreşti” şi mai vesele şi, probabil, acest lucru i-a făcut pe observatori să îi considere mai de încredere, a comentat Karel Kleisner, citat de Descopera.ro.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!