Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Concertul de Anul Nou 2013 al Filarmonicii din Viena (video)

Publicat 23:29 | 02 ian. 2013 // Accente Info, Cultură, Mapamond, Radar // 3.737 vizualizări

Compozitorii Strauss, Richard Wagner şi Giuseppe Verdi, omagiaţi în concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

Filarmonica-VienaTradiţionalul concert de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena, transmis în direct marţi, 1 ianuarie, de principalele canale de televiziune europene, din Sala Musikverein din capitala Austriei, a omagiat muzica celebrilor compozitori Strauss şi i-a celebrat pe Richard Wagner şi Giuseppe Verdi cu prilejul bicentenarului naşterii lor, în 2013.

Dirijorul Franz Welser-Moest, director muzical al Orchestrei din Cleveland (Ohio, SUA) şi al Operei din Viena, a fost invitat, pentru a doua oară, după 2011, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena pentru Concertul de Anul Nou. Dirijorul este succesor al familiei de muzicieni Strauss, prin străbunica din partea mamei sale.

El a rezervat în concert un moment umoristic special în care le-a oferit instrumentiştilor jucării, ca daruri, în funcţie de mărimea şi sonoritatea pieselor la care cântă, iar aceştia, la rândul lor, i-au oferit maestrului o bonetă şi o paletă de gastronom.

Concertul la care a participat, ca spectator, strănepoata lui Josef Strauss, a fost deschis cu polca „Subreta” de Josef Strauss. Au urmat „Valsul Sărutului” de Johann Strauss, „Quadrille de Teatru” de Josef Strauss, valsul „Din munţi” de Johann Strauss – cu proiecţii de imagini deosebite din Munţii Austriei.

Publicul a audiat, printre altele, uvertura operetei „Cavaleria uşoară/Light Cavalry” a compozitorului austriac Franz von Suppé (1819 -1895), valsurile „Muzica sferelor”, „Acolo unde înfloresc lămâii” şi „La frumoasa Dunăre albastră” de Johann Strauss-fiul, uvertura operei „Lohengrin” de Richard Wagner (1813-1883) şi „Prestissimo”, din opera „Don Carlos” de Giuseppe Verdi (1813-1901).

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice de la Viena are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, în Sala Musikverein împodobită cu mii de flori dăruite de oraşul San Remo (Italia).
Preţul biletelor variază între 30 de euro şi 940 de euro, dar ca urmare a numărului extrem de mare de melomani care doresc să participe la concert, biletele se obţin numai prin tragere la sorţi.

În ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familii importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie.
Muzica din concert este, în principal, cea a compozitorilor Johann Strauss, Johann Strauss -fiul, Josef Strauss şi Eduard Strauss. Concertul se termină, de regulă, cu două bis-uri după programul principal. Apoi, muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu valsul „La frumoasa Dunăre Albastră” de Johann Strauss-fiul, urmat de „Marşul lui Radetzky” de Johann Strauss-tatăl.

Valsul „La frumoasa Dunăre albastră”, compus în 1866, a devenit un simbol muzical al Austriei. Când strănepoata lui Strauss, Alice von Meyszner-Strauss, i-a cerut compozitorului Johannes Brahms un autograf pe evantai, acesta a scris primele note din valsul „La frumoasa Dunăre albastră”, adăugând apoi „din păcate, nu de Johannes Brahms”.

„Marşul Radetzky”, compus în anul 1848, în onoarea feldmareşalului Radetzky, cu ocazia victoriei pe care armata aflată sub comanda acestuia a repurtat-o la Custozza împotriva revoluţionarilor italieni, face parte în mod tradiţional din programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena şi a încheiat, şi în acest an, prestigiosul eveniment muzical.

Compozitorul Richard Wagner, omagiat în concertul de la Viena, este unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai romantismului muzical. S-a născut pe 22 mai 1813, la Leipzig, într-o familie de actori. Primele sale opere – „Rienzi” (premiera la 20 octombrie 1842 la Dresda) şi „Olandezul zburător” (premiera la 2 ianuarie 1843 la Dresda) – l-au impus în viaţa artistică. În 1843 s-a stabilit la Dresda, unde a devenit capellmeister la curtea regelui. Următoarele sale opere, „Tannhäuser” (1845) şi „Lohengrin” (1848) au fost pezentate cu succes la Weimar. Regele Ludwig al II-lea al Bavariei a fost un pasionat admirator al muzicii wagneriene şi l-a susţinut financiar pe compozitor. Cu „Amurgul Zeilor”, Wagner a încheiat, după 26 de ani, tetralogia „Inelul Nibelungilor”. Ultima operă compusă de Wagner a fost „Parsifal”. Compozitorul s-a stins din viaţă la Veneţia, în ziua de 13 februarie 1883, la vârsta de 70 ani, în urma unei afecţiuni cardiace.

Marele compozitor italian Giuseppe Verdi s-a născut pe 10 octombrie 1813. A debutat în 1839, la Scala din Milano, cu opera „Oberto, conte di San Bonifacio”, iar în 1842, a obţinut, tot la Scala, un succes triumfal cu opera „Nabucco”. Au urmat ani de muncă susţinută, la Paris, unde s-a stabilit şi unde a compus „Rigoletto”, „Trubadurul”, „Traviata” şi „Vecerniile siciliene”. Din 1861, numele lui Verdi a devenit simbolul mişcarii de eliberare a nordului Italiei de sub dominaţia austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia. După 1874 a compus „Forţa destinului”, iar pentru festivităţile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez, din 1869, – celebra operă „Aida”. În 1887 a fost reprezentată capodopera sa „Otello”, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, s-a inspirat din Shakespeare pentru a compune opera „Falstaff”. Verdi s-a stins din viaţă la Milano, la 27 ianuarie 1901.

Orchestra Filarmonicii din Viena este considerată una dintre cele mai prestigioase din lume. A fost fondată în 1842, iar printre dirijorii de renume internaţional care s-au aflat la pupitrul dirijoral se numără Hans Richter, Willi Boskovsky, Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Herbert von Karajan, Riccardo Muti şi Daniel Barenboim. Sunetul caracteristic a Orchestrei Filarmonicii vieneze este atribuit unor instrumente – clarinetul cu sistem special pentru degete, trompeta cu valve rotative de mici dimensiuni, trombonul cu sistem de valve diferit, etc. – dar şi stilului interpretării, fundamental diferit de cele ale altor mari orchestre ale lumii.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!