Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Măsuri de precauţie pentru şoferi şi pietoni pe timp de iarnă

Publicat 19:21 | 12 ian. 2013 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 1.185 vizualizări

Mercedes-Benz-e350Înainte de a porni la drum pe timp de iarnă, conducătorul auto trebuie să-şi echipeze maşina conform sezonului rece şi să fie informat în privinţa traseului pe care se va deplasa.

Şoferii sunt sfătuiţi să adopte o manieră calmă de conducere pe timp de iarnă, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o asigurare temeinică, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care, în asemenea condiţii meteo-rutiere, sunt extrem de periculoase.

Experţii MAI atenţionează:

Nu urcaţi la volan înainte de a verifica buna funcţionare a sistemelor de frânare, direcţie şi iluminare. Curăţaţi bine maşina, asigurându-vă că parbrizul, farurile, stopurile şi oglinzile laterale vă oferă vizibilitate maximă asupra drumului.

Folosiţi pneuri de iarnă, nu înainte însă de a verifica presiunea acestora. Purtaţi în portbagaj un cablu de tractare, vestă reflectorizantă, un triunghi reflectorizant pentru semnalizarea accidentelor, o trusă medicală şi o lopată pentru îndepărtarea zăpezii.
Când carosabilul este umed şi se formează ceaţă, prudenţa este factorul esenţial la deplasare. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol atât pe dumneavoastră, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
Pentru un plus de siguranţă, se impune mărirea distanţei în mers între vehicule, pentru a putea opri în condiţii optime, atunci când situaţia o impune.

Şoferii începători trebuie să evite, pe cât e posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum lunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în accidente rutiere.

Pietonilor li se recomandă să fie deosebit de atenţi atunci când intenţionează sa traverseze partea carosabilă, să circule numai pe trotuar.
Dacă trotuarul lipseşte, pietonii trebuie să se deplaseze pe acostamentul din partea stângă a drumului, pe sensul de mers.
Dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, pietonii trebuie să poarte peste haine o sursă de lumină reflectorizantă, cum ar fi o vestă specială, vizibilă din ambele sensuri.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!