Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

ONU: Economia mondială va creşte în 2013

Publicat 22:41 | 17 ian. 2013 // Mapamond // 1.071 vizualizări
acuns.org

acuns.org

Economia mondială va înregistra o creştere de 2,4% în 2013, urmată de un avans de 3,2% în 2014, a estimat miercuri, 16 ianuarie, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) în raportul său intitulat “Situaţia şi perspectivele economiei mondiale în 2013”, informează Agerpres, cu referire la AFP.

Aceste estimări de creştere rămân sub performanţele înregistrate de economia mondială înainte de criză, subliniază directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCTAD, Alfredo Calcagno.
În opinia sa, “riscul căderii într-o nouă recesiune nu poate fi exclus”, în special în situaţia în care criza din zona euro se agravează sau economia chineză va cunoaşte o încetinire bruscă.

În cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniază că cinci state au fost în recesiune în 2012 în timp ce rata şomajului în zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct procentual mai mult decât în 2011.

În economiile în tranziţie, adică statele din CSI, din sud-estul Europei şi Rusia, creşterea economică a rămas relativ susţinută în 2012, la 3,5%. În acest an, creşterea ar urma să se accelereze la 3,6% pentru ca în 2014 să ajungă la 4,2%.

Pentru România, scenariul de bază luat în vedere de UNCTAD este cel al unei accelerări a ritmului de creştere economică la 2,3% în 2013 şi 3,0% în 2014, de la o creştere estimată de 1% în 2012.

“Bulgaria şi România ar putea să se confrunte cu riscuri suplimentare, deoarece au legături comerciale, financiare şi de investiţii puternice cu Grecia şi Italia”, estimează UNCTAD.

Pentru a remedia problema, raportul face un apel la abandonarea programelor contraproductive de austeritate în ţările industrializate, notează Agerpres.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!