Prevenirea incidentelor cu arme – măsuri de precauţie. Permise retrase, arme confiscate
MAI recomandă ca în perioada sărbătorilor armele să fie ţinute în seif.
În cazul deplasărilor peste hotare, armele trebuie duse pentru păstrare la Comisariatul de Poliţie.
Pe parcursul anului 2012, în Republica Moldova au fost înregistrate 121 de incidente cu arme de foc, cu 15% mai puţine faţă de anul 2011 (142 de incidente).
Cel mai frecvent, potrivit MAI, incidentele au fost provocate de: utilizarea armelor deteriorate, încălcarea regulilor de port şi folosire a armelor, neatenţia la mânuirea armelor sau efectuarea împuşcăturilor involuntare, pierderea sau păstrarea neglijentă a armelor, tragerea din armă de foc în locuri inadecvate, braconaj cu arme, păstrarea ilegală a armelor.
Pentru diverse încălcări, în 2012 au fost retrase şi anulate 732 de permise de portarmă (în 2011 – 392). Concomitent, au fost depistate şi ridicate 208 arme păstrate ilegal (în 2011 – 150).
Specialiștii MAI le recomandă posesorilor de arme:
– să nu poarte arme în stare de ebrietate;
– să se abţină de la folosirea armelor;
– să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;
– să fie mai îngăduitori şi să se abţină de la folosirea armelor atunci când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat;
– să nu poarte armele la întruniri sau la alte acţiuni de masă, pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală şi a celor din jur;
– să nu admită accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine;
– să nu lase armele fără supraveghere în genţi, autoturisme sau în alte locuri;
– este binevenit ca armele, în perioada sărbătorilor, să fie puse la păstrare în seif;
– în cazul deplasărilor peste hotare, armele, conform prevederilor normei legale, urmează să fie transmise pentru păstrare la comisariatul de Poliţie local.
Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, posesorul acesteia riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi retragerea şi anularea permisului de portarmă.
După aceasta, un nou permis se eliberează abia peste 5 ani.
Comentarea e interzisă