Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia: Record la producţia petrolieră în 2012

Publicat 16:20 | 02 ian. 2013 // Mapamond // 1.025 vizualizări

Această creştere consacră Rusia ca prim producător de petrol din lume.

Foto: AFP

Foto: AFP

Producţia petrolieră a Rusiei a atins în 2012 cel mai înalt nivel al său de la destrămarea fostei URSS, au anunţat miercuri, 2 ianuarie, autorităţile ruse.

Ministerul rus al Energiei a informat că producţia de petrol şi gaz condensat a crescut cu 1,3 % în 2012, ajungând la 518 milioane de tone, respectiv 10,4 % barili pe zi, un nivel istoric pentru Rusia postsovietică.

În acelaşi timp, producţia de gaze naturale a înregistrat o scădere de 2,3 % din cauza stagnării vânzărilor în Europa, relatează postul TV “France 24”, citat de Agerpres.

Anul trecut, Rusia atinsese deja un record – de 10,28 milioane de barili pe zi.
Această creştere a producţiei consacră Rusia ca prim producător de petrol din lume, detronând Arabia Saudită.

Grupul Rosneft, care reprezintă 22,8 % din piaţa rusă de petrol, ar urma în acest an să ajungă la peste 40 %, graţie achiziţionării TNK-BP în octombrie 2012.

În schimb, producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 2,3 %, ajungând la 655 miliarde de metri cubi, ca urmare a prăbuşirii vânzărilor sale în Europa.
Producţia gigantului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a ajuns la 478,8 miliarde de metri cubi în 2012, faţă de 513,1 miliarde de metri cubi în 2011.

Confruntat cu o scădere a cererii din partea majorităţii clienţilor săi europeni, afectaţi de criza economică, Gazprom resimte şi efectele deciziei Uniunii Europene de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze în scopul de a depinde mai puţin de Rusia, de unde provine 30 % din gazul său, notează Agerpres.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!