Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Geopolitica și serviciile. Alunecarea Transnistriei pe orbita Ucrainei

Publicat 22:31 | 09 ian. 2013 // Geopolitică, Opinii, Republica Moldova // 1.151 vizualizări

“Şevciuk nu se aştepta la victorie şi nu se pregătise pentru ea. El părea pentru toţi doar o figură pe tabla de şah într-o partidă cu final previzibil – lichidarea Republicii Moldoveneşti Transnistrene.
Este doar o chestiune de timp şi de negociere.
Cu toate acestea, rolul Moscovei în acest târg nu e pur şi simplu neglijabil, ci aproape de zero”, crede Konopliov.

Noul şef al Transnistriei şi-a început „reformele” cu Ministerul Securităţii Statului.

„Dacă pe timpul lui Smirnov, acest centru de influenţă al Moscovei avea totuşi unele poziţii, în prezent, întreg aparatul de conducere şi verigile intermediare ale instituţiei au fost curăţate drastic.
Foştilor angajaţi ai Ministerului Securităţii, „antiufeevii”, li s-a interzis de-atunci să mai lucreze în Transnistria. Aceşti oameni au ajuns în situaţia unor pungaşi, ei se află şi acum acolo, riscându-şi libertatea. Locurile lor au fost ocupate de protejaţii serviciilor speciale din Ucraina”, subliniază Konopliov.

El crede că reprezentanţii Serviciului de Securitate din Ucraina se află acum în spatele scenei ca nişte supervizori pentru tot ceea ce se întâmplă în toate ministerele şi instituţiile din Transnistria, fără excepţie.

Ministerul Afacerilor Interne, pentru sprijinul oferit lui Şevciuk pe timpul alegerilor, dimpotrivă, se bucură de o situaţie favorizantă. Şeful Ministerului de Interne s-a pensionat onorabil, cu o strângere de mână fermă şi prietenoasă din partea lui Şevciuk. Această structură de putere era penetrată cu succes de agentura Serviciului de Securitate din Ucraina încă din timpul lui Smirnov.

Noua elită din Transnistria este întreţinută atractiv de Ucraina tot după aceeaşi schemă tradiţională.

Factorul de frontieră și alunecarea pe orbita Ucrainei

Toate aceste procese de eroziune a „statalităţii” transnistrene şi de înlocuire treptată a pârghiilor de influenţă ale Rusiei cu altele ucrainene nu datează de un an, de doi. Este vorba de ultimul deceniu, susține Konopliov. Iar alunecarea lentă a Transnistriei pe orbita Ucrainei este un fenomen extrem de natural. Un factor de frontieră.

Toţi aşii se află acum în mâinile Kievului. Serviciile secrete şi alte instituţii sunt aliniate de agentura ucraineană, lideri cunoscuţi din Transnistria sunt încorporaţi într-un domeniu sau altul de afaceri transfrontaliere, în trafic de contrabandă de tutun şi alcool, în reexport şi în alte activităţi devenite tradiţionale pentru această regiune. Mediul ucrainean de afaceri, elita militară, agenturile – toate au legături cu interesele din regiunea transnistreană. Aceste entităţi şi persoane fizice, împreună cu omologii lor de la Tiraspol, câştigă milioane şi miliarde de dolari folosindu-se de această „zonă gri”.

Moscova este nevoită acum să afişeze o mină bună în faţa unei partide complet pierdute. Linguşitorii şi demagogii au jucat Rusia pe degete pe direcţia transnistreană, susține analistul rus. “Oameni, din gura cărora s-au prelins şi se preling discursuri dulci despre „Rusia Mare”, „prietenie”, „avanpost geopolitic” şi aşa mai departe, s-au prins deja de multă vreme în schemele de afaceri ale altor state, pe la spatele Rusiei.
Rusia mai are în regiune numai două puncte de prezenţă formală – pacificatorii de pe Nistru şi depozitele de armament. Practic, apă chioară. Mai mult decât atât, această neînţelegere se transformă în atacuri constante la adresa imaginii Rusiei pe arena internaţională”, crede Konopliov.

Prezenţa pacificatorilor şi a unui mic grup de militari care păzesc depozitele cu muniţii oferă pretexte pentru adversarii Rusiei să vorbească despre ambiţiile ei duşmănoase şi trădătoare, deplânge Konopliov soarta Rusiei.
El crede că în Republica Moldova o serie de instituţii publice sunt implicate într-o campanie rusofobă, unul din argumentele principale fiind menţinerea trupelor ruseşti în frontierele juridice ale unei ţări, lucru îndoielnic din perspectiva dreptului internaţional.

“În acelaşi timp, nici pacificatorii ruşi, nici Grupul operativ al armatei ruse nu au niciun fel de influenţă asupra situaţiei interne din Transnistria, susţine rusul. Ei se află într-un cocon etanş, strâns „prieteneşte” de serviciile speciale ale altor state.
S-a mers până acolo încât autorităţile transnistrene le-au dat recent o bătaie zdravănă ofiţerilor ruşi pentru că au încercat să folosească pista de zbor de la Tiraspol, care anterior a fost parte a infrastructurii armatei ruse”.

În prezent, conducerea Transnistriei, în condiţiile în care trece printr-un deficit bugetar teribil, a decis că trebuie să-şi construiască urgent propriul aeroport! Nu se ştie cum va funcţiona, dar esenţialul este să smulgă din mâinile ruşilor un important nod de transport! Concret, o asemenea inițiativă a conducerii transnistrene a fost dictată de supervizorii de la Kiev.

Aspectul cel mai amuzant este că şi aici conducerea Transnistriei a decis să joace Rusia pe degete – circulă deja speculaţii după care construirea aeroportului şi repararea pistei de zbor trebuie asumate de… autorităţile ruse! Se presupune că Rogozin însuşi ar fi mers personal în pantofi pe pistă. Ceva-ceva s-a verificat.

Rusia este tratată „ca la Odessa”. Cei din Transnistria glumesc că va fi distractiv dacă acest aeroport va fi construit de Rusia pe banii ei, iar apoi autorităţile locale îl vor arenda pentru NATO. Bună afacere!, notează Konopliov.

“Da, există şi la Moscova destule grupuri de interese, printre care şi oameni din structurile de putere, care reuşesc „să vândă” Kremlinului ideea „menţinerii unui avanpost geopolitic” pe Nistru. Chipurile, pentru extinderea influenţei asupra Republicii Moldova. Bancuri, pentru că la Kremlin nu mai crede nimeni în asemenea aberaţii…”, spune Roman Konopliov, care a fost și cântăreț de muzică rock de succes.

Ideea „influenţei asupra Republicii Moldova” părea complet eşuată la Tiraspol. În prezent, R. Moldova a scăpat total de influenţa Rusiei. Toate forţele filo-ruse din R. Moldova au fost marginalizate, susține el. La putere se află Alianţa pentru Integrare Europeană, ale cărei partide consideră că este ruşinos să mai comunice cu Moscova în afara limitelor cooperării economice.

Începutul: Viorel Patrichi: Ucraina, cel mai mare pericol pentru spațiul românesc

Continuarea: Viorel Patrichi: Rușii din Transnistria caută prin gunoaie, susţine Roman Konopliov

Viorel Patrichi
Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!