Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Rușii din Transnistria caută prin gunoaie, susţine Roman Konopliov

Publicat 22:52 | 09 ian. 2013 // Geopolitică, Opinii, Republica Moldova // 1.260 vizualizări
trm.md

trm.md

În timp ce politicienii de la Moscova încearcă să ne prezinte ce este patriotismul, în Transnistria situaţia se degradează după fiecare lună şi evocă mai degrabă un spectacol tragic, crede Konopliov. Migraţia creşte. Şomaj. Sărăcie lucie. S-a ajuns până acolo încât oamenii cerşesc direct în magazine, iar cafenelele s-au transformat în depozite de cârpe Second Hand, unica marfă care mai are cerere constantă.

Cetăţenii Rusiei sunt persecutaţi de noile autorităţi. Sunt torturaţi uneori până la moarte în închisori. Pe motive netemeinice, partidele de opoziţie sunt lichidate. La cererea KGB, furnizorul local a tăiat accesul la Internet pentru autorităţile locale, care nu se află sub control.
Toate aceste lucruri groaznice sunt însoţite zilnic de mesaje batjocoritoare la televizor pornind de la „minunatul Putin” şi „minunata Rusie”, care uneori mai trimite şi bani! Este o laudă la adresa pacificatorilor şi militarilor ruşi, care, involuntar, s-au trezit în rolul de „apărători” ai aunor autorităţi criminale.
Concluzia: Rusia plăteşte. Ucraina câştigă. Ruşii sunt hărţuiţi şi torturaţi”, avertizează analistul rus.

Pentru toate acestea, după 20 de ani de experimente în Transnistria, Rusia a cheltuit deja peste 4 miliarde de dolari – numai pentru datoria la gazul folosit de Transnistria.
Au fost şi alte cheltuieli. Rusia trimite constant bani acolo. Dacă se doreşte, se poate elabora un program de integrare pentru cei care iubesc Rusia şi care vor să trăiască acolo.

“De fapt, din cei 750.000 de transnistreni, care trăiau acolo în 1990, astăzi mai există în enclavă mai puţin de 300.000 de oameni. Oamenii au fugit practic şi nu le este nici pe departe mai uşor în Rusia. Dar drumul înapoi pentru ei nu mai există”, spune Konopliov.

În prezent, în Transnistria, peste jumătate din populaţie o reprezintă cetăţenii Republicii Moldova. Din cei 500.000 înregistraţi în Transnistria, deşi oamenii nu mai locuiesc acolo, aproximativ 260.000 au paşapoarte moldoveneşti, 100.000 ucrainene, 170.000 ruseşti.
Unii au cetăţenie dublă sau triplă. Alţii au cetăţenia Bulgariei şi a României.
Ambasadele Rusiei şi Ucrainei le cer acestor cetăţeni din Transnistria să prezinte permis de şedere în Republica Moldova. Procedura este complicată. Acum se poate vedea că transnistrenii au trăit aici ilegal mulţi ani. Toate hârtiile se fac la Chişinău. Asta înseamnă bani, timp, nervi şi cozi interminabile.

Multe lucruri s-au lămurit şi în politica din Transnistria. A apărut o oarecare opoziţie faţă de Evgheni Şevciuk. Este vorba de nişte deputaţi răzleţi. Acum ei s-au împărţit după cum urmează: 11 deputaţi susţin orice iniţiative posibile ale şefului regiunii, 24 de deputaţi se pronunţă „contra”.

Coloana vertebrală a acestui grup de opoziţie au constituit-o reprezentanţii partidului Obnovlenie (Înnoirea), care l-au susţinut pe Anatoli Kaminski în timpul alegerilor prezidenţiale. De fapt, acesta este ultimul focar de tensiune din Transnistria.
Noua conducere a enclavei este preocupată cum să lichideze această sursă de tensiune. Sistemul se declanşează fără nicio legătură cu dizolvarea la termen a Parlamentului, în ciuda crizei care poate să provoace o situaţie similară celei de la Moscova din 1993. Pentru cetăţenii obişnuiţi nu se poate întâmpla nimic bun în contextul năravurilor criminale ale conducerii şi al pesimismului general, provocat de evoluţia economiei şi a vieţii sociale.

Oponenţilor lui Şevciuk le lipsesc resursele pentru o presă puternică, nu au mijloace administrative, financiare, dotările lor se află în pericol, câtă vreme însăşi compania Şerif se află sub o mare presiune din partea autorităţilor. Această companie aminteşte mai degrabă de o mare putere, iar… nu de găina care face ouă de aur. Ea, această găină, fiind acum în ghearele vulpii, este nevoită să facă ouă pentru altă putere”, explică Roman Konopliov.

Astăzi, această companie este cel mai mare contribuabil, are practic o nouă orientare politică, ceea ce arată că epoca Şerifului nu e veşnică. Noua putere nu are nevoie de nicio frondă. Ea a deprins perfect experienţa politică rusească din ultimii ani. Cum să lichidezi şi să marginalizezi opoziţia? Lucrul cel mai amuzant este că această experienţă, această tactică „fă ca Putin!” a preluat-o şeful enclavei şi o foloseşte în relaţiile cu cei din partidele Obnovlenie (Înnoirea) şi Prorîv, care sunt legate ombilical de Rusia, de „putiniştii” locali, care ani la rând au tăiat toate panglicile posibile şi au făcut propagandă pentru valorile Bisericii Ortodoxe Ruse.

“Este vorba de ultimele personaje politice, care mai au legătură directă cu Kremlinul. Iar ei sunt călcaţi în picioare cu aceleaşi metode prin care Kremlinul îşi striveşte orice adversar politic acasă. Toate evenimentele se derulează prin comparaţii permanente între Evgheni Şevciuk şi Vladimir Putin. Şevciuk repetă neobosit cât de mult îl respectă el pe preşedintele rus şi metodele lui. Şi prin aceleaşi metode „putiniste”, sunt striviţi acum ruşii din Transnistria”, spune Konopliov.

Situaţia este dificilă şi cu paşapoartele ruseşti. Mulţi transnistreni sunt nevoiţi să plătească pentru un asemenea document. Uneori 3000, chiar şi 5000 de dolari. În Rusia, aceşti cetăţeni, chiar dacă au paşapoarte interne, sunt lăsaţi la discreţia angajatorilor. Nu li se recunosc drepturile. Transnistria are deja reputaţia că este locul de unde poţi să procuri documente falsificate, care nu au nicio valoare în Rusia. Uneori, oamenii, când ajung pe „marele pământ”, sunt nevoiţi să rătăcească, în ciuda naţionalităţii lor ruse, chiar dacă ştiu ruseşte şi au paşaport nou.
Datorită „eforturilor” depuse de unii lobbyşti militari la Moscova, Rusia continuă să cheltuiască banii contribuabililor pe operaţiunea de menţinere a păcii, care este foarte scumpă, în timp ce în spatele pacificatorilor, cetăţenii Rusiei scotocesc prin lăzile de gunoi şi mor fără asistenţă medicală corespunzătoare. Iar Ministerul de Externe traduce tot felul de prostii pretenţioase despre „succesul” acestei operaţiuni, ignorând faptul că peste jumătate din populaţie a părăsit deja regiunea, iar cei care au rămas, în cea mai mare parte bătrâni şi copii abandonaţi, sunt intimidaţi de criminalii locali, care au „puterea”.

Începutul: Viorel Patrichi: Ucraina, cel mai mare pericol pentru spațiul românesc

Sfârşitul: Viorel Patrichi: Cheia soluţionării conflictului transnistrean se află la Kiev, afirmă Roman Konopliov

Viorel Patrichi
Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!