Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Fudulia, Revoluția și Averea (3)

Publicat 17:12 | 05 feb. 2013 // Mapamond, România // 2.182 vizualizări
Victor Chivu la protest

Victor Chivu la protest

Fudulia, Revoluția și Averea (2)

Viorel Patrichi

Cât mai costă un protest?

Și a ieșit în fața Guvernului, la Cotroceni, cu ceilalți fermieri, cu utilaje și vaci, cu talanga de gât. Mai rău ca la revoluția lui Iliescu care vedea teroriști.
„Eu m-am dus cu vacile la ministrul Sîrbu. Am primit 150 de milioane de amendă acolo, alte 15 milioane de la protecția animalelor, 250 de milioane amendă că am instigat lumea acolo, că toate utilajele din Piața Constituției erau de la mine. Toată “afacerea” m-a costat în jur de 500-600 de milioane de lei. Mă puteam trezi și cu dosar penal. I-am spus judecătorului că nu puteam eu să controlez lumea în acel vacarm. Eram în cupa de la Manitou, la 11 metri înălțime, cu talanga de gât și cu steagul meu de la revoluție.
După manifestare, a ieșit ceva bun, dar trebuia continuat. Când m-a văzut Pogea acolo, mi-a spus: “Chivule, nici nu mă așteptam ca tu să nu fii pe-aici…” Și i-am zis și eu: Dacă eu întârzii la plata bugetului, chiar dacă subvenția întârzie nu din vina mea, mă penalizați. Iar statul când întârzie, cine îl penalizează?”

„Eu sunt mai mușcat de capră…”

Victor-Chivu-si-a-schimbat-palariaÎncet-încet, cu multă bătaie de cap, Victor Chivu a ajuns la 1250 de vaci, din care Holstein – 750, iar 500 – Monthbeliard.
Performanțele lor sunt comparabile. Cu diferența că vacile Holstein sunt mai sensibile la picioare, la boli. Vacile Monthbeliard sunt mai robuste. O rasă franțuzească de lapte-carne, omologată în 1898. Mai este o fermă de Monthbeliard la Țigănești.
“În medie, eu țin vacile 4-5 lactații. Apoi, le trimit la abator. Carnea de vită nu are însă preț. Nici statul nu a făcut mare lucru. Să sperăm că ministrul Tabără va reașeza treburile. Pe mine nu mă interesează să aibă CV-ul umflat ca ex-ministrul Mihail Dumitru. Poate să fie cel mai slab agronom, dar să fie un bun organizator. Când era Borșan la Ministerul Agriculturii, puteam intra numai cu bodyguard, altfel nu. Fiindcă îi întrebam pe toți ce fac acolo pentru agricultura României. Ce să faci ca inginer constructor la Ministerul Agriculturii? Ce știi despre zootehnie ca horticultor?
În 2005, ieșise un ordin al ministrului că fermierii care aduc genetică superioară în țară primesc o compensație. Fac dovada că aduc animalele și unul mi-a respins dosarul. Că am sediul la București, să mă duc acolo. Am făcut vreo două-trei cereri la Ministerul Agriculturii, tot pierdeau dosarul. M-au trimis la Ambasada Franței să-mi spună francezii ce este cu rasa Monthbeliard, ce performanțe are, cum a fost ameliorată cu Siemmenthal, ca să priceapă și proștii noștri.
Aduc documentele și tot mi le resping. Eu, de felul meu, sunt mai mușcat de capră, și-i zic: “Cum ai ajuns, mă, un obscur economist dintr-un director general la Bancpost? De prost ai ajuns aici!” Din cauza lui, nu m-am încadrat în termene și am pierdut 723 de milioane subvenție. Nu se mai poate, când îi auzi cu “politicile” lor.
Dau 25-30 de remorci tehnologice de mâncare. Ca la furnal, unde nu ai voie să oprești focul. Orz, triticale, porumb, floarea soarelui. Le dau furaj unic, indiferent de perioadă. Le dau câte 8-10 kilogram de borhot de bere în perioada de lactație. Le adaug 2-3 kilograme de tărâțe. Le dau siloz.
Victor-Chivu-Contesti-TeleormanMi-am luat mașina superșmecheră pentru agricultură: Fendt de 650 CP, cu 6 roți motrice. Costă 250.000 de euro.
Am un Jaguar Case în acest scop pentru siloz. Am semănat 185 de hectare de lucernă, iar în primăvară, mai pun 150-200 de hectare. O balotez separat sau la semifân. 200-300 de hectare semăn anual cu porumb de siloz. Am 4 buncăre de stocare care au în total 2200 de tone.
Am 2 tractoare Case Magnum, de 285 CP.
Am un Staer de 200 CP, cu o cositoare de 6 metri. Pot să merg cu 3 cositori, două lateral și una pe față. Am două pluguri “Gregoire Besson” de 9 brăzdare și două scarificatoare. Mai am 5 tractoare Case de 98 CP și 3 tractoare New Holland de 98 CP, 2 tractoare New Holland de 140 CP, două remorci tehnologice – una cu axurile pe orizontală și cealaltă pe verticală, un superdisc Carrier, un combinator, două combine Case. Vreau să-mi iau un disc de 14 metri.
Sala de muls este DeLavalle 2x2x14, cu calculator. Am cumpărat-o în 2007 cu 187.000 de euro, plus TVA. Trebuie să mai iau una. Așa ajung la 56 de posturi. Când am toate vacile în lactație, mulg 15 ore pe zi. Tot în două schimburi. Ca să nu am foc continuu, trebuie să dezvolt sala.
Producția medie pe cap de vacă este de 7000-7500 litri pe lactație. Am avut și vaci cu peste 10.000 de litri.
Am luat genetică Monthbeliard de la francezi, de la canadieni, de la danezi.
Cu doi ani în urmă, am pierdut foarte multe vaci din cauza neprofesioniștilor pe care i-am avut aici.
Mi-au murit din cauza neprofesioniștilor. Aveau probleme la fătare și boli grave de picioare. Le curățam picioarele cu podotehniști care veneau de prin țară. Treabă de mântuială! Unghia creștea peste mizerii. Am un student de-aici medic veterinar, va rămâne la mine, eu îi dau bursă, 12 milioane net pe lună, mâncare, transport gratuit. Îi sponsorizez școala încă doi ani.
Victor-Chivu-cu-vitelusul-si-vacaLa 4,5 milioane de litri cât produc eu… Danone îmi dă 1,25 de lei pe litrul de lapte. Un preț corect ar trebui să fie 1,4-1,5 lei pe litru. Prețul laptelui este în continuă creștere în Europa. A ajuns la 0,42 euro pe litru la poarta fermei. Danone are un profit de 63 de milioane de euro profit anual în România, prin urmare, să nu mai spună că e criză. Ei invocă însă criza numai când vin să cumpere laptele de la mine pe un preț de nimic.
Eu dau 12,5 tone de lapte pe zi. Nu pot folosi dozatoare la asemenea cantitate. Mi-ar trebui vreo 50 de dozatoare, cu o armată de oameni… “
Cei de la Danone aduc lapte semipasteurizat, scrie pe hârtie că l-a făcut el semi-pasteurizat și îl ia ieftin, îl vinde mai departe. În realitate, e lapte crud integral.
Ungurii cer să fie 80% marfă ungurească în supermarcheturi. Ei au interzis acum prin lege vânzarea pământului către străini.
Victor-Chivu-Contesti-Teleorman-caiAm văzut la Victor Chivu cea mai mare fermă de Montbeliard din România. Și Perla Coroanei – 8 cai Pur Sânge Arab. Otello e cel mai frumos – rasa Murano. L-a adus din Franța. Îl caută pe stăpân în buzunare.
Are șareta lui Carol I, primul domnitor rege al României. Era de patrimoniu. O luase Nicu Ceaușescu, o folosea uneori, iar după revoluție, ajunsese la un bulibașă al țiganilor pe la Timișoara. “Un prieten de-al meu mi-a cumpărat-o cu nevastă-mea și mi-a făcut-o cadou de ziua mea. Nu știu cât costă. Nici n-am întrebat. Merg cu ea uneori, mă mai plimb prin comună…”
Victor Chivu nu mai poate face revoluții…
Din cauza secetei din 2012, a trimis la abator peste 1200 de vaci. “Ce să fac? Am scos la hectar 1372 de kilograme de porumb boabe. S-a făcut porumbul 12.000 de lei. Tot atât iau pe litrul de lapte. De ce să le mai țin? Am să mai păstrez vreo 200 în final…”
Noul boier de România rămâne singur pe câmp cu Dumnezeu și cu birurile puse de dottor Vittorio Ponta.
Cine crede că e ușor să încerce agricultura cu degetul…
A obosit. Nici vecinul Dan Iosif nu mai este.
Fermierul mai are și acum drapelul găurit din decembrie 1989. Îl ține la poartă.
Poate, cine știe…

Text, foto: Viorel Patrichi
Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!