Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Papa Francisc are un singur plămân

Publicat 01:28 | 14 mart. 2013 // Mapamond, Şi altele... // 1.085 vizualizări
corriere.it

corriere.it

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că aceasta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţinunile pontifului, în vârstă de 76 de ani, şi nu ar trebui să îi facă probleme pe viitor, relatează postul NBC News în pagina electronică.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, care va fi cunoscut ca Papa Francisc, pare să fie în putere şi sănătos şi ar trebui să aibă capacitatea pulmonară aproape de normal, a declarat doctorul Zeb Mosenifar, un expert pneumolog la Cedars Sinai Medical Center din Los Angeles.

„Fără să îl văd sau să îl consult, pot spune cu uşurinţă că funcţionează la 85 sau 90 la sută din capacitatea cuiva de vârsta sa care are ambii plămâni şi nu s-a îngrijit atât de bine”, a declarat Mosenifar.

Noul Papă şi-a pierdut probabil plămânul cu peste 50 de ani în urmă, într-o vreme când infecţiile fungice sau pneumonia erau tratate pe cale chirurgicală deoarece antibioticele nu erau disponibile pe arie largă. Însă plămânul său sănătos a crescut cel mai probabil şi s-a extins pentru a acoperi capacitatea pulmonară aproape de normal într-un an sau doi, a declarat Mosenifar.

Plămânii umani au o capacitate peste limita normală, motiv pentru care doctorii folosesc de obicei un singur plămân pentru transplanturi. Există între 30.000 şi 40.000 de pacienţi în SUA care trăiesc cu un singur plămân în urma unui transplant şi alte mii care au pierdut un plămân în urma unor boli sau traume, a mai declarat Mosenifar.

Simplitatea noului papă (foto) A spălat şi a sărutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA

Sursa: Realitatea TV, cu referire la Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!