Rusia: Noi detalii despre meteoritul căzut la Celeabinsk
Meteoritul căzut în luna februarie în Rusia conţine în cea mai mare parte minerale din grupa silicaţilor, cum ar fi olivina şi ortopiroxenul, potrivit unui comunicat emis vineri, 1 martie, de geologii ruşi.
Fragmentele de meteorit recuperate mai conţin sulfură de fier, nichel şi într-o măsură mai redusă crom, clinopiroxen şi plagioclaz.
În ciuda temperaturilor scăzute şi a ninsorilor abundente, autorităţile continuă să caute fragmente din meteoritul căzut la 15 februarie într-o zonă populată din Ural.
Cel mai mare fragment a fost găsit săptămâna aceasta şi cântăreşte aproximativ un kilogram. Dar fragmentul de cele mai mari dimensiuni ar putea fi pe fundul lacului Cerbarkul, în gheaţa căruia meteoritul a creat o gaură imensă.
Meteoritul a stârnit panică în rândul populaţiei şi a provocat peste 1.500 de răniţi, dintre care 319 copii. Fragmentul căzut în Rusia este cel mai mare care a lovit Pământul după meteoritul din anul 1908.
Studierea meteoriţilor este esenţială pentru reconstituirea etapelor de început ale sistemului solar, întrucât aceste corpuri cereşti conţin componente pe baza cărora s-au constituit planetele.
Sursa: Moldpres, cu referire la Agerpres/EFE
Comentarea e interzisă