Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Barack Obama a dezvăluit un proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman

Publicat 12:33 | 03 apr. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 922 vizualizări
whitehouse.gov

whitehouse.gov

Preşedintele american Barack Obama a dezvăluit marţi, 2 aprilie, un ambiţios proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman, un proiect ce ar urma să deschidă calea către tratamente pentru boli incurabile, ca maladia Alzheimer.

Această iniţiativă, cu un buget de pornire în valoare de 100 de milioane de dolari propus în exerciţiul pe 2014 al preşedintelui, ar urma să ajute cercetătorii să descopere tratamente pentru vindecarea, eventual prevenirea, unor patologii ale creierului, ca maladiile Alzheimer sau Parkinson, sau îngrijirea unor traumatisme cerebrale şi tulburări de natură psihiatrică.

„Fiecare dolar cheltuit în proiectul de descifrare a genomului uman ne-a adus înapoi 140 de dolari”, a subliniat preşedintele, referindu-se la acest efort reuşit, în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani, lansat în 1990.

Noul proiect, intitulat „BRAIN” (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), ar urma să accelereze dezvoltarea şi aplicarea unor noi tehnologii ce vor permite producerea de imagini dinamice ale interacţiunilor dintre celulele creierului şi reţelele neuronale la viteza gândului.

Aceste tehnologii vor deschide noi căi pentru explorarea modului în care creierul memorează, procesează, stochează şi găseşte vaste cantităţi de informaţii, oferind o nouă clarificare asupra legturilor complexe dintre funcţiile cerebrale şi comportament.

Preşedintele Obama a lansat un apel către firme, universităţi, fundaţii şi filantropi să se alăture acestei iniţiative care, în opinia sa, „necesită un efort important şi de durată”.
Mai multe grupuri private s-au angajat deja în acest proiect, alături de Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH), National Science Foundation şi Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), Agenţia de cercetare a Pentagonului.
Allen Institute, creat de miliardarul Paul Allen, cofondatorul Microsoft (60 de milioane de dolari pe an), Howard Hughes Medical Institute, cel mai mare institut privat de cercetare biomedicală fundamentală (60 de milioane de dolari), Salk Institute (28 de milioane de dolari) şi Fundaţia Kavli (4 milioane de dolari), vor aloca fonduri pentru cercetări legate de proiectul BRAIN.

Potrivit unor cercetători angajaţi în acest proiect citat de “New York Times”, este nevoie anual de cel puţin 300 de milioane de dolari din fonduri federale, adică trei miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Sursa: Mediafax, cu referire la AFP

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!