Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Denia de vineri a Săptămânii Patimilor: Patimile Mântuitorului, mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul

Publicat 23:05 | 01 mai 2013 // Spiritualitate // 975 vizualizări

Ziua liturgică de vineri începe joi seara cu Denia, adică Utrenia din Vinerea Patimilor.

Saptamana-PatimilorÎn Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, înfricoşătoarele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare.

Sfinte, pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, mntuitoare, pentru că Cel ce pătimeşte nu este un simplu om şi înfricoşătoare, căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos: “Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”.

Începând cu Denia de duminică seara, se cântă până în Sfânta şi Marea Joi următorul tropar: “Iată mirele vine în miezul nopţii şi fericită este sluga pe care va afla-o priveghind; iar netrebnică e cea pe care o va găsi lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, ca să nu te dai morţii şi afară din Împărăţie să te încui, ci te deşteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti Dumnezeul nostru, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”. (Adrian Cocoşilă)

Recomandat: Deniile din Săptămâna Patimilor

 

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!