Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Microsoft dezminte că NSA ar fi avut “acces direct” la datele utilizatorilor de Outlook sau Skype

Publicat 10:10 | 17 iul. 2013 // Mapamond // 829 vizualizări

Microsoft-WindowsMicrosoft a dezminţit marţi că ar fi oferit acces direct agenţiei de spionaj americane la conturile utilizatorilor de Outlook, Skype şi alte servicii oferite de grup, cerând guvernului american permisiunea de a publica numărul exact de date transmise autorităţilor, relatează AFP.

Dezminţirea făcută de Microsoft, în răspuns la informaţiile dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden, este similară celor formulate, de la 6 iunie, de alte companii de internet precum Google sau Facebook.

Aceste grupuri au fost descrise de Snowden drept participanţi la programul de spionaj PRISM, program care le dădea analiştilor de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) ‘acces direct’ la serverele lor.

‘Microsoft nu oferă niciunui stat acces direct şi nestingherit la datele clienţilor noştri’, a scris Brad Smith, directorul juridic al grupului, pe site-ul Microsoft, technet.com. ‘Dacă un stat cere date ale clienţilor, inclusiv din motive de securitate naţională, acesta trebuie să urmeze procedurile legale care se aplică’, potrivit responsabilului.

‘Doar o mică parte, o fracţiune de procent din datele clienţilor noştri au făcut obiectul unei cereri din partea statului, legată de dreptul penal sau securitatea naţională’, precizează Smith.

Microsoft a depus o cerere la 19 iunie prin care solicită dreptul de a publica numărul exact de date transmise autorităţilor, continuă acesta. ‘Credem că libertatea noastră de a împărtăşi mai multe informaţii cu publicul este garantată de Constituţie, însă guvernul ne împiedică’, scrie Smith.

Documentele furnizate de Edward Snowden arată, potrivit unui articol The Guardian publicat la 11 iulie, că Microsoft a ajutat NSA să se adapteze la noul sistem de criptare a conversaţiilor pe chat în Outlook.com (fostul Hotmail) şi să acceseze mai uşor serviciul său de stocare a fişierelor online, Skydrive.

‘Deloc surprinzător, rămânem supuşi acestor obligaţii legale atunci când ne actualizăm produsele şi chiar şi atunci când ne consolidăm metoda de criptare şi măsurile de securitate’, subliniază Brad Smith. În cazul unei cereri ‘legale’, ‘extragem datele specificate de pe serverele noastre, unde sunt stocate fără a fi criptate, şi le furnizăm agenţiei guvernamentale’, precizează directorul juridic.

The Guardian mai citează, de asemenea, un document intern al NSA potrivit căruia agenţia şi-a triplat capacitatea de stocare a conversaţiilor video Skype între 2011 şi 2012.

Brad Smith a explicat că, în 2013, ‘ne-am schimbat procedurile pentru a putea continua să răspundem la un număr în creştere de cereri din partea statelor din întreaga lume’, încheie agenţia de presă franceză.

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!