Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O pereche de viruşi informatici se ajută reciproc să supravieţuiască

Publicat 01:43 | 02 iul. 2013 // Elldorscop, Şi altele..., Social, Ştiinţă // 771 vizualizări

Virusi-informaticiDoi viruşi informatici care colaborează se dovedesc greu de eliminat din computerele infectate, indică un studiu realizat de compania Microsoft, citat de BBC.

Perechea de viruşi zădărniceşte încercările de eliminare descărcând cu regularitate versiuni actualizate ale „partenerului” de malware.

Versiunile noi sunt de regulă necunoscute pentru programele antivirus, ceea ce permite menţinerea programelor nocive.

Odată prezenţi pe un PC, viruşii preiau controlul asupra acestuia, care poate fi folosit fie pentru extragerea de date ce prezintă interes comercial, fie pentru a trimite spam sau a ataca alte calculatoare.

Relaţia apropiată dintre cei doi viruşi a fost prezentată într-un blog al cercetătorului Hyun Choi de la Microsoft, specialist în malware.

Potrivit acestuia, doi viruşi de Windows, cunoscuţi ca Vobfus şi Beebone, sunt găsiţi în mod regulat împreună. De obicei primul care se instalează într-un computer este Vobfus şi foloseşte diferite tactici pentru a-şi infecta victimele, a arătat Choi. Vobfus se poate instala via diverse link-uri capcană de pe site-uri de internet, poate călători pe reţele de calculatoare sau se poate ascunde în drive-uri USB, infectând calculatoarele conectate.

Odată instalat, Vobfus îl descarcă pe Beebone, înscriind calculatorul într-un botnet, o vastă reţea de computere infectate. Ulterior, explică Choi, cei doi încep să lucreze împreună, descărcând cu regularitate versiuni noi ale partenerului de criminalitate informatică. Este un mecanism puternic ce permite menţinerea sub control a computerelor infectate, notează analistul.

„În cazul Vobfus, chiar dacă este detectat şi remediat, este posibil ca acesta să fi descărcat un Beebone nedetectat, care la rândul său poate descărca o variantă nedetectată a Vobfus”, potrivit lui Choi.

„Cele două familii de ciberinfractori sunt legat intrinsec”, afirmă Choi pe blog, adăugând că „relaţia ciclică” a ajutat Vobfus să devină o problemă persistentă încă din 2009, când a apărut prima dată.

Înfrângerea celor doi viruşi este problematică, pentru că Vobfus se pricepe foarte bine la deplasări pe reţele, mai spune analistul.

Acesta recomandă, pe lângă menţinerea la zi a soft-urilor de pe PC, dezactivarea opţiunii „autorun” de pe calculatoarele pe care e instalat Windows, de care se foloseşte Vobfus când atacă prin drive-uri USB. De asemenea, se recomandă precauţie la intrarea pe diverse link-uri către alte site-uri, pentru a evita contaminarea de la adrese URL infectate. (autor: Mihaela Toth, editor: Flori Tiulea)

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!