Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sleep-texting: Boala care-i împinge pe oameni să scrie SMS-uri noaptea

Publicat 23:59 | 03 sept. 2013 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.024 vizualizări

Tulburarea numită sleep-texting – transmiterea de SMS-uri în timpul somnului, în stare de inconştienţă – este tot mai frecventă printre cei care utilizează intens smartphone-urile.

barbat-somn-telefon-mobilSMS-urile date în somn, fără ca expeditorul să fie conştient că o face, reprezintă un fenomen îngrijorător, tot mai răspândit şi care nu numai că îi poate pune pe cei implicaţi în situaţii neplăcute, dar afectează şi somnul, putând avea efecte nefaste asupra sănătăţii.

Oricât ar părea de ciudat, există oameni care sunt în stare să trimită SMS-uri în timp ce dorm, la fel cum somnambulii desfăşoară, în timp ce sunt adormiţi, diverse activităţi cu care sunt obişnuiţi în timpul zilei.

Efectele aşa-numitului sleep-texting pot fi foarte neplăcute, mergând de la transmiterea neintenţionată a unor mesaje cu conţinut compromiţător unor persoane cu care, altfel, cel care le-a transmis nu avea nicio intenţie de a intra în contact, şi până la perturbarea somnului, mai alea a fazei REM, de somn profund, cu consecinţe nefaste asupra odihnei de noapte şi asupra sănătăţii.

Specialiştii recomandă închiderea dispozitivelor electronice înainte de a merge la culcare sau, în cazuri extreme, scoaterea lor din dormitor.
De fapt, computerele, telefoanele mobile şi televizorul ar trebui închise cu cel puţin o oră înainte de culcare, deoarece lumina lor inhibă producerea melatoninei, un hormon care induce somnul şi care este secretat de organism doar în condiţii de întuneric.

Sursa: Descopera.ro/Livescience.com

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!