Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Costa Concordia: Operaţiunile de repunere pe linia de plutire s-au încheiat

Publicat 17:54 | 17 sept. 2013 // Mapamond // 742 vizualizări

Costa-ConcordiaOperaţiunile de repunere pe linia de plutire a epavei navei de croazieră Costa Concordia s-au încheiat cu succes marţi dimineaţă (17 septembrie) la ora 02.00 GMT, pe insula Giglio, au anunţat autorităţile italiene, citate de AFP.

“Operaţiunea de (rotire) s-a încheiat. Vasul (…) a atins verticala”, a anunţat în cursul unei conferinţe de presă Franco Gabrielli, şeful protecţiei civile italiene.

Operaţiunea a demarat luni, la ora 07.00 GMT, cu o întârziere de trei ore, din cauza timpului nefavorabil.

Redresarea acestui mastodont de 114.000 de tone, eşuat de 20 de luni la câţiva metri de Giglio, a fost întreruptă o oră (16.00-17.00 GMT) pentru întreţinerea cablurilor cu care nava a fost trasă din poziţia înclinată spre poziţia verticală.

În jurul orelor 22.00 GMT, Franco Gabrielli a anunţat că “redresarea a depăşit pragul fatidic de 24 de grade”. Iniţial, Concordia era înclinată la 65 de grade faţă de verticală.

Dincolo de 24 de grade nu a mai fost nevoie ca epava să fie trasă cu ajutorul celor 36 de cabluri enorme din oţel. Revenirea la verticală s-a făcut prin umplerea cu apă de mare, controlată prin supape, a cutiilor uriaşe (înalte ca un imobil cu 7-11 etaje), aşezate pe partea stângă a navei.

Costul provizoriu al operaţiunii a fost estimat la 600 milioane de euro, plătiţi de compania Costa Crociere, proprietara navei, şi de compania de asigurări. (editor: Alic Mîrza)

Agerpres

Naufragiul “Costa Concordia”: Domnica Cemortan a acţionat în judecată Pro TV Chişinău, Publika TV şi „Komsomolskaia Pravda” (video)

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!