Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cătina albă – de ce o consumăm şi cum o conservăm. Călinul

Publicat 14:12 | 19 oct. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Sănătate // 2.196 vizualizări
Cătină albă şi călin la piaţă

Cătină albă şi călin la piaţă

Cătina albă se recoltează din august până în martie, fiind rezistentă la ger, iar în luna octombrie este tocmai bună pentru consum, pentru că ajunge la deplina maturitate.

Conţine mai multă vitamina C decât citricele şi măcieşul. Are efect vitaminizant, antioxidant, energizant, contribuie la creşterea imunităţii şi este recomandată în perioadele de stres. Ajută la prevenirea răcelilor şi gripei. Nu doar pulpa, dar şi seminţele cătinei albe trebuie consumate, deoarece conţin o bună parte din substanţele nutritive care fac atât de valoroase aceste pomuşoare.

Boabele de cătină se consumă în stare naturală sau amestecate cu miere, din ele se prepară suc, ceai (din fructele uscate în prealabil), sirop, dulceaţă, gem, lichior etc.

La pieţele din Chişinău un kilogram de cătină albă se vinde cu 50-60 lei, iar oamenii care o comercializează recomandă conservarea ei în miere: 300 de grame de miere la aproximativ 500 de grame de cătină.
Boabele, spălate şi zvântate, trebuie strivite cu o lingură de lemn, atât cât e posibil, şi apoi amestecate cu mierea. Compoziţia se păstrează într-un bol acoperit, la frigider, amestecându-se de câteva ori pe zi, timp de cinci zile.
După aceasta se pune în borcane şi se păstrează în continuare la frigider. Cu timpul, seminţele cătinei devin tot mai moi şi mai uşor de strivit între dinţi.
Se consumă o linguriţă sau două de cătină cu miere pe zi, preferabil dimineaţa.

“Preparatele de cătină (…) nu se consumă mai mult de o dată pe zi, pentru ca sunt foarte energizante şi pot tulbura somnul (nu trebuie consumate după ora 23:00)”, recomandă într-un articol prof. dr. Ion Brad, care a studiat şi testat proprietăţile cătinei timp de peste 40 de ani.

Catina-alba-miere

“Rezultate remarcabile am obţinut şi în tratarea unor cazuri de SIDA, cazuri probate cu analize de laborator”, spune prof. dr. Ion Brad.
Potrivit cercetătorului, “secretul cătinei constă în capacitatea sa de stimulare a imunităţii, fiind din acest punct de vedere campionul vitaminei A şi al întregului complex de vitamine B, atât de important în lupta cu cancerul.
Până acum, în cătină s-au evidenţiat 60 de substanţe fiziologic active, din care 20 sunt microelemente minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, molibden şi chiar aur.
Cătina mai conţine o mare cantitate de vitamina C, care se transformă într-un acid reversor cu efect invers substanţelor cancerigene, ajutând la regenerarea enzimelor şi a proceselor imunochimice din organism. (…)
Lista bolilor tratate cu extract de cătină acoperă afecţiuni din cele mai diferite: infecţii oculare grave, ulcere, colite, hepatita, ciroza, hipertensiune, arterita obliterantă, scleroza, varice, stări depresive, epilepsie, hiperglicemii, tuberculoza, astm, intervenţii chirurgicale grele (transplant de piele, de cornee), răni intravaginale sau Parkinson”.

Catina-calin-fructeMai multe detalii despre preparatele din cătină albă şi tratamentele cu ele pot fi aflate din articolul “Secretul iernii uşoare: Cătina”, publicat de revista „Formula As”.

*Călinul are efect antihipertensiv, întăreşte inima şi previne infarctul. Boabele au un gust amărui. Oamenii care vând călin la piaţă recomandă consumarea a 5-6 boabe pe zi (fără sâmbure), eventual, cu un pic de miere sau zahăr. Bucheţelele din fotografie (aproximativ 400 de grame) se vând cu 22 de lei.
Fructele de călin mai sunt recomandate în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, în răceli, bronşite, pneumonii, insomnii, stare de oboseală, reumatism, afecţiuni hepatice ş.a.

 Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!