Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cutremur de 5.5 grade în Vrancea, resimţit la Chişinău. Sunt posibile replici de până la 4 grade. Update: Alte 2 cutremure – în Vrancea şi la Galaţi

Publicat 04:54 | 06 oct. 2013 // Mapamond, Radar, România // 3.528 vizualizări

Update: La ora locală 05:10:40 (08:10:40 UTC), în Vrancea a mai avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2.7, la adâncimea de 87 km.
Totodată, un seism cu magnitudinea 2.8 a fost înregistrat în dimineaţa de 6 octombrie la Galaţi, la 05:35:15 (02:35:15 UTC), la adâncimea de 3 km, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremure-Vrancea-Galati-6-octombrie-2013

Notă: Ora României = UTC + 2 ore pe timp de iarnă şi UTC + 3 ore pe timp de vară.

munte-VranceaUn cutremur cu magnitudinea de 5.5 a fost înregistrat în Vrancea în dimineaţa de duminică, 6 octombrie, la ora României 04:37:21 (01:37:21 UTC), la adâncimea de 140 de km.
Cutremurul a fost resimţit puternic la Chişinău. Potrivit presei române, la Bucureşti intensitatea seismului a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.

Sunt posibile replici cu o intensitate de până la 4 grade, potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, citat de Mediafax.

Update: În Republica Moldova seismul a avut 5 grade pe scara Richter, potrivit şefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie şi Seismologie din Chişinău, Ion Ilieş, citat de IPN.
Până la orele 05.15 nu au fost înregistrate pagube sau sunete de telefon de la persoane care ar fi avut de suferit, a declarat ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova, Liliana Puşcaşu.

Nici la Bucureşti n-au fost înregistrate pagube materiale şi nici probleme la reţelele edilitare.

Potrivit Realitatea TV, din 2009 n-a fost înregistrat un cutremur atât de puternic în România.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (Infp.ro) oferă următoarele detalii despre cutremur: 

Cutremur-Vrancea-6-oct-2013

Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din România şi singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova.

În caz de cutremur, locurile sigure sunt: sub mese sau birouri grele, pe holuri, în colţul camerelor şi lângă stâlpii de rezistenţă.
Locuri periculoase: lângă ferestre sau oglinzi, lângă obiecte grele ce ar putea să cadă, bucătăria, uşile (care vă pot lovi din cauza şocului).

Cutremure în România în intervalul 4-6 octombrie 2013:  

Cutremure-in-Romania-octombrie-2013

Notă: Ora României = UTC + 2 ore pe timp de iarnă şi UTC + 3 ore pe timp de vară.

Seismicitatea României este repartizată pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea.
La acestea se adaugă zone epicentrale cu importanţă locală în regiunea Jibou şi a Târnavelor în Transilvania, nordul şi vestul Olteniei, nordul Moldovei şi Câmpia Română.
Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate, caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor, potrivit INFP.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!