Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cutremur după cutremur la Galaţi, iar oamenii aud sunete foarte ciudate

Publicat 22:47 | 01 oct. 2013 // Mapamond, Radar, România // 2.399 vizualizări
viata-libera.ro

viata-libera.ro

Regiunea Galaţi a devenit zonă seismică foarte activă în ultima perioadă. În intervalul 23 septembrie – 1 octombrie, la Galaţi, Moldova s-au produs 14 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.7 şi 3.9 grade, la adâncimi de 2-7 km.
Cauza acestei serii de cutremure încă nu este cunoscută cu precizie, dar specialiştii români au presupus că de vină pot fi instabilitatea solului, inundaţiile din ultimele săptămâni sau exploatările petroliere din zonă.
Cutremure în regiunea Galaţi la 1 octombrie

Publicaţia gălăţeană Viata-libera.ro scrie că trei specialişti în fizica pământului se află acum la Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, pentru a studia fenomenele ciudate din ultimele zile. După ce şi-au instalat aparatura, cercetătorii au stat de vorbă cu oamenii pentru a afla cât mai multe date despre bubuielile şi zguduielile care se manifestă în localitate.
O concluzie este posibilă cel mai devreme peste două săptămâni.

Locuitorii din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, care în urmă cu două săptămâni au suferit de pe urma inundaţiilor, susţin că li se cutremură casele de mai multe ori pe parcursul unei zile, iar din pământ se aud zgomote ciudate.

Din cauza bubuielilor în pământ şi zgâlţâiturilor la suprafaţă, pereţii mai multor case au crăpat, a început să cadă tencuiala. Şi casa parohială, recent renovată, a avut de suferit.

„Se simte de parcă fierbe pământul sub picioare. Se aud bubuieli puternice de sare mâncarea de pe masă. Să vină cineva să spună ce este, că ne cad casele pe noi şi nu mai putem dormi de teamă”, a povestit Anca Necula din satul Izvoarele.

Localnicii arată cu degetul spre cei care exploatează petrolul în zonă şi cred că din cauza lor se întâmplă fenomenul care i-a băgat în sperieţi pe cei 1.500 de localnici din Izvoarele.

Oamenii, speriaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, au apelat la autorităţi.
Primarul comunei nu a găsit nicio explicaţie, motiv pentru care s-a cerut ajutorul celor de la Protecţia Civilă. Nici aceştia însă nu au reuşit să găsească motivul fenomenelor din Izvoarele.
Primarul a convocat însă o şedinţă, în urmă căreia s-a ajuns la concluzia că doar geologii şi seismologii pot găsi explicaţii pentru zgâlţâielile şi bubuiturile care i-au speriat pe localnici.

Oamenii din Izvoarele sunt parcă un pic mai liniştiţi acum, ştiind că specialiştii sunt cu ochii pe localitatea lor. Cercetătorii spun însă că o primă concluzie va putea apărea cel mai devreme peste 14 zile.

Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru, pune numărul mare de cutremure pe seama acumulărilor de ape din cauza ploilor abundente. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine că vina o poartă exploatările de petrol din zonă, notează Viata-libera.ro.

Elldor.Info

Detalii despre cele 14 cutremure înregistrate la Galaţi în intervalul 23 septembrie – 1 octombrie:

Cutremure-Moldova-Galati-septembrie-octombrie-2013

Notă: Ora României = UTC + 2 ore pe timp de iarnă şi UTC + 3 ore pe timp de vară.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!