Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Nu intenţionăm să atacăm Rusia şi sper că nici Rusia nu are intenţia să ne atace”

Publicat 21:02 | 07 nov. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 946 vizualizări

Anders-Fogh-Rasmussen„Nu intenţionăm să atacăm Rusia şi sper că nici Rusia nu are intenţia să ne atace”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, joi, 7 noiembrie, la Riga.
Rasmussen se află în Letonia pentru a conduce manevrele NATO “Steadfast Jazz”, cele mai importante de la sfârşitul Războiului Rece desfăşurate în regiunea baltică, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.

Agenţiile citate relevă că relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt marcate de o serie de tensiuni legate de sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care Alianţa Nord-Atlantică şi SUA susţin că are drept scop contracararea ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului, în timp ce Rusia consideră acest proiect ca fiind o încercare de a submina securitatea sa naţională.

Anders Fogh Rasmussen declara recent că scutul antirachetă din Europa va proteja până în 2018 întreaga populaţie a ţărilor membre NATO şi preciza din nou că acest sistem are un caracter strict defensiv, propunând Rusiei să participe la acest proiect.

Rusia şi NATO au convenit în mod oficial să coopereze în legătură cu scutul antirachetă din Europa în cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, însă negocierile au eşuat ca urmare a solicitărilor venite din partea Moscovei, care doreşte garanţii scrise că sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!