Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nucleul cometei Ison s-a dezintegrat la apropierea de Soare. Nu vom avea „a doua Lună” promisă de astronomi

Publicat 05:58 | 29 nov. 2013 // Radar, Ştiinţă // 1.197 vizualizări
Foto: NASA, ESA

Foto: NASA, ESA

Nucleul cometei Ison a fost distrus complet (s-a evaporat) la 28 noiembrie, la apropierea maximă de Soare. Semne vizibile că lucrurile stau anume aşa sunt prezente în imaginile obţinute de observatoarele solare.

După orele prânzului, către Soare şi-a continuat traseul doar un nor format din rămăşiţele cometei.

Norul se va risipi, iar cometa îşi va înceta existenţa, sintetizează RIA-Novosti.

La 28 noiembrie cometa Ison s-a aflat în punctul cel mai apropiat de Soare al traseului său, la o distanţă de 1.800.000 km de steaua noastră.

Cometa-Ison-28

NASA

La sfârşitul anului 2012, unii astronomi se aşteptau că, de la sfârşitul lunii noiembrie 2013, cometa Ison va fi, pe cerul Pământului, mai strălucitoare decât Luna plină.  

„Coada cometei se va întinde pe cer aidoma luminii unui far, deasupra orizontului, în direcţia în care apune Soarele”, scria astronomul David Whitehouse în publicaţia britanică “The Independent”.  De asemenea, el anticipa că milioane de oameni vor alege să-şi petreacă serile afară, pentru a urmări “cometa secolului”.

Dar astronomii au luat în calcul şi scenarii ce prevesteau sfârşitul cometei Ison.  

Astronomia descrie cometele drept rămașițe de la formarea sistemului solar, un fel de “deşeuri cosmice”, corpuri compuse din praf amestecat cu gaze înghețate și apă.

Trena luminoasă este cea mai spectaculoasă caracteristică a unei comete. Cozile cometelor sunt de două tipuri: de praf (cu particule de grosimea unui fir de păr) şi din gaze (cozi ionice).

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic Galaţi au postat pe Facebook mai multe imagini ce ilustrează finalul cometei Ison, comentând:
„Una din imaginile care arată semne că nucleul cometei Ison s-a dezintegrat” (foto)Nucleul-cometei-Ison

şi „Rămăşiţele cometei Ison au ieşit de după Soare!” (foto)Cometa-Ison-ramasite-dupa-Soare

Astronomii ruşi Vitali Nevski şi Artiom Novicionok, de la Observatorul Astronomic din Kislovodsk, au descoperit cometa Ison la 20 septembrie 2012 şi au numit-o “Ison” după numele telescopului (40 cm) prin care au detectat-o.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!