Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Misionarii ortodocși basarabeni în Japonia – un studiu de Petru Lisnic

Publicat 21:58 | 24 nov. 2017 // Radar, Republica Moldova, Social, Spiritualitate // 995 vizualizări

Mormantul-Arhimandritului-Anatolie-ChihaiPetru Lisnic, un tânăr cercetător din Republica Moldova, este autorul unui studiu despre activitatea Misiunii Ortodoxe în Japonia în care este evidențiat rolul important pe care l-au avut în cadrul acesteia misionarii basarabeni: Arhimandritul Anatolie Chihai, cântărețul Iacob Chihai și diaconul Dimitrie Livovschi.

Lucrarea descrie activitatea Misiunii Creștine Ortodoxe din Japonia de la sfârșitul secolului al XIX-lea, eforturile căreia au fost încununate prin întemeierea Bisericii Ortodoxe din Japonia.
Autorul dezvăluie, totodată, politicile restrictive ale statului japonez față de creștinism, complexitatea relațiilor dintre autoritățile japoneze și misiunile creștine.

Istoricul, prof. Nicolae Enciu (Academia de Științe a Moldovei), care a semnalat în spațiul public apariția lucrării, apreciază că studiul este o ”notabilă reușită editorială”.
”Aflăm, bunăoară, că primul japonez care a început deprinderea învățăturilor de credință creștină a fost Takai Savabe. Inițial, acesta a fost ostil creștinilor, însă, mai apoi, după ce a cunoscut dogmele credinței ortodoxe, a lăsat sacerdotismul budist și a primit botezul ortodox, cu numele de Pavel. În scurt timp, lui Savabe i s-au alăturat alți doi conaționali, care, în 1868, după o îndelungată cunoaștere a credinței, au primit botezul ortodox, devenind adevărați propovăduitori”, notează profesorul Nicolae Enciu.

Misiunea-Ortodoxa-in-JaponiaPetru Lisnic a precizat pentru Elldor.Info că ”istoria Misiunii Bisericii Ortodoxe Ruse în Japonia a fost cercetată atât în Rusia, cât și în Țara Soarelui Răsare, dar fără a fi investigat rolul important pe care l-au avut basarabenii – diaconul Dimitrie Livovschi, Arhimandritul Anatolie și fratele său, cântărețul bisericesc Iacob Chihai”.

Membrii misiunii i-au cucerit pe japonezi mai întâi cu dragostea creștinească, iar mai apoi prin predicarea Cuvântului Evangheliei.

Cercetând acest subiect, mi-am propus nu doar studierea activității misionare a Arhimandritului Anatolie Chihai în Japonia, care, fără îndoială, este unul dintre fiii basarabeni ai Bisericii Ortodoxe demn de a servi drept exemplu de urmat, dar și să evidențiez că, în perioada celor peste 150 de ani de administrare bisericească rusă a Basarabiei, din acest ținut au ieșit personalități ce au lăsat o amprentă importantă în istoria Patriarhiei Ruse.

Biserica-Ortodoxa-in-JaponiaDeoarece majoritatea surselor primare sunt în limba rusă, studiul le oferă posibilitatea și celor ce nu posedă această limbă să cunoască istoria Misiunii Ortodoxe din Japonia și activitatea Arhimandritului Anatolie Chihai”, a mai menționat autorul lucrării.

Petru Lisnic și-a exprimat convingerea că ”istoria Misiunii Ortodoxe în Japonia este o sursă inestimabilă de experiență și lecții pentru viitorii misionari ortodocși în țări necreștine”.

Petru Lisnic și-a susținut respectiva lucrare de masterat în 2017, la Academia de Teologie din Moldova (Chișinău), conducător științific fiindu-i Diacon Prof. Dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.
De asemenea, tânărul cercetător a fost îndrumat de tatăl său, protoiereul Ioan Lisnic.

Petru Lisnic -primul din stânga

Petru Lisnic – primul din stânga

Studiul a fost publicat integral în revista ”Theologia Pontica”, iar un extras a apărut în Anuarul Facultății de Istorie de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.

Petru Lisnic a absolvit mai întâi Facultatea de Fizică a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, după care și-a făcut studiile postuniversitare și de doctorat la Academia de Teologie din Chișinău.

În iulie 2017, Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe Petru Lisnic cu medalia bisericească „Sf. Petru Movilă” de gr. II, remarcându-l drept unul dintre ”cei mai sârguincioși masteranzi din cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!