Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Îngerul care te întâmpină pe pragul morții

Publicat 01:08 | 06 ian. 2018 // Accente Info, Racursiu, Radar, Spiritualitate // 966 vizualizări

Jean Claude Larchet

Potrivit Părinților, în clipa morții pot veni mulți îngeri, însă doi nu lipsesc niciodată.

Unul e cel care însoțește și călăuzește sufletul pe calea neumblată, îngerul „psiho-pomp” sau „psihagog”.

Celălalt este îngerul păzitor. Potrivit învățăturii Bisericii, el stă la căpătâiul nostru în ceasul morții, ca să ia cu sine sufletul. Și îndată ce sufletul iese din trup, îngerul nostru păzitor se face văzut, și-l cunoaștem.

Traditia-ortodoxa-viata-de-dupa-moarte-carte-Jean-Claude-LarchetAcești doi îngeri sunt pomeniți în multe texte. Un monah ortodox rus, care a trăit în secolul al XIX-lea și a avut în tinerețea sa „o experiență limită” , istorisește următoarele: „Doi îngeri au apărut lângă mine, stând de-o parte și de alta; nu știu cum, dar pe unul l-am recunoscut a fi îngerul meu păzitor, însă nu știam cine este celălalt”; mai târziu, a aflat de la un pelerin evlavios că acela era „îngerul care te întâmpină pe pragul morții”.

Acești doi îngeri sunt pomeniți și în Viața Sfântului Salvius, scrisă de Sfântul Grigorie de Tours, și în istoria despre Sfânta Teodora, pe care o aflăm în Viața Sfantului Vasile cel Nou: „Deodată am văzut doi îngeri ai lui Dumnezeu, luminați și foarte frumoși, care au venit la mine cu fața veselă. Chipurile lor erau luminoase, privirea, plină de iubire, perii capului albi ca zăpada, strălucind ca aurul, hainele lor erau ca fulgerul și încinși cruciș cu brâie de aur”.

Din „Tradiția ortodoxă despre viața de după moarte” de Jean Claude Larchet, Ed. Sophia, 2006 (traducere din franceză de Marinela Bojin)

Notă: Jean-Claude Larchet este un teolog ortodox francez, considerat drept unul dintre cei mai de seamă patrologi ortodocși. Este doctor în Filosofie (1987) și Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.
Jean-Claude Larchet s-a născut în anul 1949, într-o familie romano-catolică, potrivit OrtodoxWiki. În timpul studiilor de filosofie, lectura Părinților răsăriteni și a comentatorilor lor ortodocși l-a îndreptat spre Biserica Ortodoxă, în care a fost primit în 1971.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!