Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

M-am dat cu barca pe… Regele Mihai!

Publicat 20:10 | 20 feb. 2018 // Mapamond, Opinii, Radar, România // 868 vizualizări

Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Parcă am să-i aud pe bucureșteni vorbind așa. Deși, nu cred, fiindcă memoria colectivă este mai puternică decât ignoranța unui primar trecător.

Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a rezolvat problemele urbei și mai rămăsese doar una. Unde să pună numele regelui Mihai. A sărit imediat din baie și a propus să boteze așa Piața Victoriei și a ieșit un scandal cât primăria.

Nu s-a putut și i-a cășunat pe Lacul Herăstrău: „Din respect pentru Majestatea Sa Defunctă și pentru ca numele său să dăinuie în conștiința generațiilor viitoare, propunem Consiliului General să aprobe schimbarea denumirii parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I. Trebuie menționat că fostul Suveran a fost legat sufletește de acest loc al Bucureștiului, care a purtat o vreme numele tatălui său, Regele Carol al II-lea, iar Palatul Elisabeta, reședința din ultimii ani a Familiei Regale se învecinează cu parcul”.

Poate facem cumva și-i dăm parcul lui Duda Întâiul, că, de trei decenii, urmașii lui Ion Iliescu s-au specializat în șulfării.

Există bulevarde întregi cu denumiri stupide în București: Bulevardul Lujerului, Șoseaua Orhideelor, Strada Docenților (o păstrăm totuși pentru ziua când va muri Ponta…), Strada Albatrosului, Bulevardul Energeticienilor, Bulevardul Abatorului (abatoare nu mai avem, tăiem vacile la… Botoșani, strict autentic), Bulevardul Tineretului, Bulevardul Uverturii, Bulevardul Geniului și tot așa…

În anul Centanarului, Bucureștiul este un oraș tot mai urât. Priviți cum arată Universitatea. Niște lighioane care pretind că fac artă nouă mâzgălesc tot felul de măscări pe toate clădirile. Nu scapă nici blocurile proaspăt izolate termic și vopsite.

Într-o zi, l-am văzut pe un zănatic cu o găleată de var lavabil și cu o bidinea mare în Piața Kogălniceanu. Umpluse piața de tot felul de dungi. Vin trei polițiști și nu-i fac nimic. Nimic! Pentru asta plătim polițiști la primării.

Și Primărița vrea să-i ia Bucureștiului un nume vechi – Herăstrău – care evocă istoria locului și s-o lipească pe „Majestatea Sa Defunctă” în loc.

Și totuși, femeia asta a lucrat în presă, credeam că s-a prins ceva de ea. Cum poți să faci așa ceva? Și ce dacă alți idioți au dat parcului numele sceleratului Carol al II-lea? Cum poți să spui senin „Majestatea Sa Defunctă”?

Sigur, nimic nu este un capăt de țară. Ce-ar fi dacă Șoseaua Pantelimon s-ar numi de mâine Bulevardul Ciordache?

Mai nou, Primărița vrea să restaureze „din rădăcini” cartierul evreiesc, ca o ofrandă pentru contribuția evreilor la unitatea națională a românilor. Că mare rol au avut ei și în Basarabia sau Bucovina, și în Transilvania. Au luptat mereu alături de români.

„Atât eu ca primar general, cât şi colegii din Consiliul General, ne aducem o contribuţie şi încercăm să îi răsplătim pe membrii comunităţii evreieşti de la Bucureşti, care sunt personalităţi marcante ale cetăţii. Aşa cum ştiţi, clădirea de pe Lipscani în care se va amenaja Muzeul Holocaustului a fost transferată de la Primăria Capitalei către Institutul Elie Wiesel.
De asemenea, ne face o mare bucurie şi onoare ca Teatrul Evreiesc din Bucureşti să fie fost deja consolidat şi reabilitat. În bugetul din anul acesta, am introdus o sumă necesară, facem un prim pas în această direcţie, după 27 de ani de la Revoluţie, şi anume refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală, întregind în aşa fel Centrul Vechi al Capitalei României”, a precizat Gabriela Firea, care visează la fotoliul lui Iohannis. Prin orice mijloace.

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!