Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv (Mitropolitul Iosif Naniescu) s-a născut la Răzălăi, un sat din raionul Sângerei

Publicat 23:55 | 23 feb. 2018 // Radar, Republica Moldova, România, Social // 1.082 vizualizări

Timp de 27 de ani, venerabilul Mitropolit Iosif Naniescu a păstorit cu o rară blândeţe şi înţelepciune Mitropolia Moldovei. A fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după Sfântul Calinic de la Cernica, scria Arh. Ioanichie Bălan.

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost trecut din anul 2018 în calendarul creștin al Bisericii Ortodoxe Române cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și va fi sărbătorit anual la 26 ianuarie.

Mitropolitul Iosif Naniescu s-a născut la 15/27 iulie 1818 în Răzălăi, un mic sat de răzeși care actualmente face parte din raionul Sângerei (aproape de orașul Bălți) și care l-a sărbătorit pe noul sfânt împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, notează Elldor.Info.

Sf. Ier. Iosif cel Milostiv a trecut la cele veșnice în ziua de 26 ianuarie 1902, la Iași, iar mormântul său se află în partea de sud a Catedralei Mitropolitane terminate de el.

În centrul orașului Sângerei se află un bust al Mitropolitului Iosif Naniescu, așezat în anul 2015 de către Institutul Cultural Român din Chișinău.

La 26 ianuarie 2018, la biserica din Răzălăi s-a oficiat o Liturghie și a fost pomenit Sfântul Iosif cel Milostiv, acesta ”fiind prilej de bucurie pentru credincioșii din localitatea sa de baștină”, scrie preotul Neculai Dorneanu în ”Ziarul Lumina”.

Foto: Ziarullumina.ro

Biserica din Răzălăi, închinată Sfintei Treimi, a fost ridicată din temelie între anii 2007 și 2010 de preotul paroh Valeriu Cernei, vicar al Episcopiei de Nord și Protoiereu de Bălți (Mitropolia Basarabiei). Lăcașul a fost zidit nu departe de locul pe care s-a aflat vechea biserică a satului.

Anul acesta, al unității românilor de pretutindeni, este cel dintâi în care calendarul creștin ortodox al Bisericii noastre are trecut în rândul sfinților pe Mitropolitul Iosif Naniescu – Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.
Ziua prăznuirii sale, 26 ianuarie, nu putea să treacă neobservată în locul în care Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Mitropolit al Moldovei să vadă lumina acestei lumi – localitatea Răzălăi, raionul Sângerei, din Republica Moldova, sat de răzeși care se mândrește cu o atestare documentară din anul 1601”, scrie pr. Neculai Dorneanu.

”Deși a fost o zi de rând în cursul anului bisericesc, enoriașii parohiei Răzălăi, în frunte cu primarul localității, Alexei Rotari, au venit în număr important pentru a-l cinsti pe Sfântul născut în satul lor cu două secole în urmă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, preotul paroh a dorit ca la acest eveniment de suflet să fie prezenți și preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, la propunerea preacuviosului părinte arhimandrit Nicodim Petre, la Răzălăi s-a deplasat o delegație de cinci preoți din Arhiepiscopia Iașilor: pr. Neculai Dorneanu, director al Departamentului de Misiune externă (care a rostit la final și panegiricul închinat sfântului zilei), pr. Dan Turcu, misionar protopopesc la Protopopiatul Pașcani, pr. Mihai Zvoriște, misionar protopopesc la Protopopiatul 3 Iași, pr. Andrei Florariu, paroh al Parohiei Satu Nou – Belcești, și pr. Andrei Patrolea, paroh al Parohiei Sângeri – Gropnița. Ei s-au alăturat în rugăciune preoților din Mitropolia Basarabiei veniți la invitația părintelui paroh Valeriu Cernei: pr. Sorin Huluță, protoiereu de Soroca și paroh al Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” – Soroca, pr. Ștefan Eftodi, paroh al Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva” – Soroca, pr. Marin Prepeliță, paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Mihalașa, raion Telenești.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, delegația preoților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a mers în orașul Sângerei, unde a depus flori la bustul Mitropolitului Sfânt Iosif Naniescu, așezat în anul 2015 în centrul urbei – în semn de omagiu și de recunoaștere a personalității sale – de către Institutul Cultural Român din Chișinău, la inițiativa președintelui acestuia, academicianul Valeriu Matei.

Rugăm pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv al Moldovei să pomenească la tronul Sfintei Treimi pe toți binecredincioșii creștini români de pretutindeni pentru a păstra și mărturisi credința ortodoxă și pentru a fi din nou una, așa cum s-a întâmplat cu un secol în urmă”, se spune în articolul citat.

Din ”Patericul românesc” alcătuit de Arhimandrit Ioanichie Bălan (Ed. Mănăstirea Sihăstria, pag. 474-475), aflăm că ”acest mare Mitropolit al Moldovei, Iosif al II-lea Naniescu, numit „cel sfânt şi milostiv”, a fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după Sfântul Calinic de la Cernica.

Era fiul preotului Anania (Nane) Mihalache şi al prezbiterei Teodosia, din satul Răzălăi (Bălţi), născut la 15 iulie 1818.

După doi ani, tatăl său moare, iar mama sa rămâne văduvă cu doi copii, Ioan şi Ieremia.
În anul 1831, ierodiaconul Teofilact, unchiul său, aduce la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iaşi pe copilul Ioan, pentru a învăţa carte. Aici deprinde scrisul, cititul, tipicul şi muzica psaltică.

În anul 1834, ierodiaconul Teofilact este numit egumen la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Samuil” din Focşani, unde aduce şi pe nepotul său. În anul 1835, ierodiaconul Teofilact ajunge eclesiarh la Episcopia Buzăului, sub vestitul Episcop Chesarie, împreună cu tânărul Ioan.

La 23 ianuarie 1835, rasoforul Ioan este călugărit cu numele de Iosif, în catedrala episcopală, iar a doua zi este hirotonit diacon. Ca ucenic al Episcopului Chesarie, în anul 1836, ierodiaconul Iosif Naniescu intră la Seminarul Teologic din Buzău, atunci înfiinţat, pe care îl termină în 1840. Apoi, între anii 1840-1847, urmează Colegiul „Sfântul Sava” din Bucureşti.

În anul 1849 este numit egumen la Mănăstirea Şerbăneştii Morunglavului (Râmnicu-Vâlcea), iar la 29 august 1850 este hirotonit preot în Bucureşti.

În noiembrie 1852 este făcut protosinghel de către Sfântul Calinic, Episcopul Râmnicului. În 1857 este numit egumen la Mănăstirea Găişeni (Dâmboviţa), iar după 4 ani este făcut arhimandrit de către Mitropolitul primat Nifon şi numit în 1863 egumen la Mănăstirea Sărindar din Bucureşti. Între anii 1864-1870, arhimandritul Iosif Naniescu a activat ca profesor de religie la Gimnaziul „Gheorghe Lazăr” şi la Liceul „Matei Basarab” din Capitală, iar pentru alţi doi ani (1870-1871) a fost director la Seminarul Central.

La 23 aprilie 1872, arhimandritul Iosif Naniescu este hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 este numit Episcop de Argeş. La 10 iunie 1875 este ales Mitropolit al Moldovei, iar la 6 iulie în acelaşi an este instalat la Iaşi. Timp de 27 de ani, venerabilul Mitropolit Iosif Naniescu păstoreşte cu o rară blândeţe şi înţelepciune Mitropolia Moldovei. Aici a depus cea mai bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială din toată viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat.

La 26 ianuarie 1902, Mtropolitul Iosif Naniescu „cel sfânt şi milostiv” părăseşte pe fiii săi duhovniceşti şi se strămută la cereştile lăcaşuri, pentru a sta în faţa Marelui Arhiereu Iisus Hristos. Mormântul său se află în partea de sud a Catedralei Mitropolitane terminate de el.”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!