Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina

Publicat 20:51 | 14 mart. 2018 // Economie, Radar, Republica Moldova, Social // 693 vizualizări

Societatea pe acțiuni „ENERGOCOM” a câștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) și „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii remis Elldor.Info.

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina.

Această proporție a fost stabilită din considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și pentru o mai bună securizare a furnizării energiei electrice, se arată în comunicatul de presă citat.

Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora, asigură Ministerul Economiei.

Aceasta, pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, ar fi fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai informează că operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS RED Union Fenosa SA, SA Furnizarea Energiei Electrice Nord, ÎS Moldelectrica și SA RED Nord – vor încheia cu SA „ENERGOCOM” contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

În comunicat se menționează că ”procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice” și că ”acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!