Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

18 proiecte ale diasporei vor fi finanțate în cadrul Programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub

Publicat 12:19 | 02 apr. 2018 // Republica Moldova, Social // 809 vizualizări

Comunicat de presă al Biroului Relații cu Diaspora (BRD)

În rezultatul desfășurării concursului de evaluare a proiectelor depuse în cadrul Programului guvernamental de grantului tematice DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH), destinat cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat anunță lista beneficiarilor.

Comisia de evaluare și selectare a proiectelor a desemnat 18 proiecte câștigătoare din cele 26 dosare depuse în perioada 07 decembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru trei subprograme: Parteneriate tematice regionale, Abilitatea femeilor în diasporă și Reîntoarcerea profesională a diasporei.

Astfel, în cadrul subprogramului PARTENERIATE TEMATICE REGIONALE au fost selectate spre finanțare 3 din 4 dosare depuse:

1. Alina Stanciu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” din Franța, Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța și Asociația „Orfeu” din Grecia – Proiectul „Moștenire – punte între ieri și mâine”, ediția a 25-a;

2. Natalia Răileanu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Casa Mare” din Sacramento din SUA și Grupul de inițiativă „Cimișlieni din nordul Italiei” – Proiectul „Prin ochii lor”;

3. Nicu Știrbet, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „DIALOG” din Elveția, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din România și Organizația Studenților Basarabeni București din Romania – Proiectul „ReDescoperă Lunca Prutului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate spre crearea parteneriatelor dintre asociații pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate, vor fi finanțate cu 93 986.50 MDL per grant.

***

În cadrul subprogramului ABILITATEA FEMEILOR ÎN DIASPORĂ au fost selectate spre finanțare 5 din 12 dosare depuse:

1. Julieta Grădinaru, Elveția – Proiectul „Crearea atelierului științific pentru elevi și studenți EUREKA”;

2. Valentina Ceban, migrant revenit din Portugalia – Proiectul „Event4U la el ACASĂ”;

3. Daniela Papuc, Republica Moldova – Proiectul „Dor de Folk”;

4. Tamara Cojocari, Republica Moldova – Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agricol prin implicarea femeilor”;

5. Liliana Țurcanu, Italia – Proiectul „Ecoul Neamului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare ale acestui subprogram, orientate spre abilitarea economică, socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă, vor fi finanțate cu 93 986.50 MDL per grant.

***

În cadrul subprogramului REÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI au fost selectate spre finanțare 10 din 10 dosare depuse:

1. Lilian Negura, Canada – Proiectul „Transfer de experiență canadiană de predare și cercetare a asistenței sociale”;

2. Cezara Kolesnik, Belgia – Proiectul „Claude Monet – sursele picturii moderne”;

3. Liliana Surugiu, Canada – Proiectul „Transfer tehnologic pentru realizarea unui model de turbina eoliană cu ax vertical pentru producere de energie electrică în Republica Moldova”;

4. Ecaterina Baranov, Franța – Proiectul „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”;

5. Teodor Ajder, Polonia – Proiectul „Media-zine, de la teorie la practică”;

7. Maria Dandeș (Lupu), Canada – Proiectul „Lectura -activitate familială” (condiționat);

8. Maxim Surdu, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;

9. Mariana Iurcu, migrant revenit din Italia – Proiectul ,,Comunitatea etnică și Migrația în timp și spațiu”;

10. Corneliu Tiulenev, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;

11. Diana Ichim, Republica Cehă (condiționat) – Proiectul „Moldova – Pământul celor 100 de meșteri populari”.

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate în scopul încurajării transferului de capital uman și experienței profesionale pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, vor fi finanțate cu 37 594.60 MDL per grant.

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare și se desfășoară cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a. Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

Notă: Vă rugăm să accesați următorul link: http://brd.gov.md/sites/default/files/document/attachments/beneficiari_deh_2018.pdf , pentru a găsi descrirea succintă a proiectelor câștigătoare.

__________________

Victoria Eșanu-Gavriliță, consultant principal,
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Biroul Relații cu Diaspora (BRD)

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!