Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alimentația oamenilor aflați în comă. Un produs special – ”Oxepa”

Publicat 20:10 | 13 mai 2018 // Elldorscop, Radar, Sănătate // 1.478 vizualizări

Pentru alimentația artificială a pacienților aflați în comă, de regulă, medicii din Chișinău le solicită rudelor să ducă la spital zilnic: apă potabilă plată îmbuteliată, 500 ml de chefir cu textură omogenă, 500 ml de bulion din carne slabă, nesărat, în care, pe finalul fierberii, se adaugă diverse legume, pentru ca lichidul să conțină suficiente proteine, minerale și vitamine.

Există însă și ”Oxepa” – un produs dezvoltat de savanții americani special pentru alimentarea artificială a oamenilor aflați în comă.

Preparatul, cu aspect de iaurt, îi asigură pacientului substanțele nutritive necesare organismului și îmbunătățește oxigenarea sângelui, contribuind, astfel, și la o mai bună funcționare a creierului.

Studiile arată că pacienții cărora le-a fost administrată ”Oxepa” și-au revenit mai ușor din comă, starea organismului s-a menținut mai bună, cazurile letale reducându-se până la cota de 19%.

Un flacon de 500 de ml de ”Oxepa” costă aproximativ 10 USD în farmaciile din Chișinău. Medicii moldoveni obișnuiesc să le administreze pacienților câte 250 – 500 ml de ”Oxepa” pe zi, fiind de părere că această cantitate este suficientă. Producătorul recomandă o cantitate maximă de 1.000 – 1.500 ml de ”Oxepa” în 24 de ore.

În general, spitalele de stat din Republica Moldova nu au posibilitatea să le administreze acest produs pacienților aflați în comă, din cauza costului relativ ridicat (excepții sunt foarte, foarte puține).
Uneori, medicii le recomandă rudelor pacientului să cumpere ”Oxepa”. Alteori, însă, existența alimentului artificial este trecută sub tăcere din cauză că spitalul (statul) nu-l asigură, iar procurarea lui din banii familiei pacientului poate genera o situație de conflict, fiind în dezacord cu regulamentul instituției.

Rude ale persoanelor cărora le-a fost administrată ”Oxepa” sunt de părere că produsul este eficient și că, în lipsa lui, ”creierul nu ar fi avut forța să iasă din comă”. Astfel, oamenii află despre existența produsului chiar pe holurile spitalelor, de la alți vizitatori ce au avut rude în comă.

Pe final, o sugestie: după ieșirea pacientului din comă, când redevine capabil să înghită mâncarea, îl puteți alimenta și cu hrană pentru copii (carne tocată, terciuri, piureuri din fructe, legume). Borcănașele cu piureuri pentru copii nu se alterează la temperaturi de până la 30 de grade Celsius, așa că pot fi lăsate în salon, pentru a fi la îndemâna infirmierelor și surorilor medicale atunci când pacientului i se face foame.

Salteaua antiescare – necesară celor aflați în comă sau imobilizați la pat

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!