Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mircea Druc: „Când am aflat că Boris Vieru a plecat, am fost omul cel mai trist din lume”

Publicat 23:40 | 22 mart. 2019 // Opinii, Radar, Republica Moldova // 997 vizualizări

In Memoriam: Boris Vieru

L-am cunoscut când a început Perestroika

Mircea Druc

Pe Boris Vieru l-am cunoscut când a început Perestroika. Veneam mai des din Cernăuți, capitala Bucovinei Sovietice, la Chișinău, capitala Moldovei Sovietice. L-am descoperit în excepționala echipă de tineri literați și jurnaliști de la „Literatura și Arta”.

Despre fiecare am rămas cu amintiri și sentimente ieșit din comun.

De Boris m-am atașat definitiv, în 1989, când pregătea pentru tipar „O luptă, o suferință și…”. Cartea reprezintă mărturia cea mai elocventă a etno-resurecției românilor din teritoriile naționale ocupate de Imperiul ideocratic bolșevic în 1940. Urmăream scrisul lui (publicistică și poezie) și orice apariție mă captiva prin precizie și sensibilitate inedită.

În 1990-91, într-o situație dramatică, a acceptat să-mi fie consilier în componența executivului RSSM. În 2002, eram la Rio de Janeiro și am primit prin e-mail „Un proiect național pentru România”, elaborat de Boris Vieru.

Regretabil că nu a avut forță și susținere pentru desfășurarea proiectului, care rămâne valabil în principiu.

În ziua când am aflat că Boris a plecat, am fost omul cel mai trist din lume. Cu orice ocazie voi evoca personalitatea omului, românului și intelectualului Boris Vieru.

Mă va urmări de acum înainte un inexplicabil sentiment de culpabilitate: n-am reușit, nici eu, nici alții, să-i protejăm mai bine fragilitatea nativă, ca să-și poată continua activitatea de creație, alături de apropiații săi.

Preluat din Revista „Natura”, numărul din martie 2019, pag. 9 – In Memoriam: Boris Vieru

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!