Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2019 – când începe și când se încheie pe stil nou și vechi

Publicat 22:13 | 23 iun. 2019 // Radar, Spiritualitate // 1.403 vizualizări

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început pe stil nou (de ex., Biserica Ortodoxă Română) sâmbătă, 22 iunie, și se va încheia sâmbăta viitoare, la 29 iunie, în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Pe stil vechi (de ex., Biserica Ortodoxă Rusă), Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe anul acesta la 24 iunie și se va încheia la 11 iulie.

În Biserica Ortodoxă Rusă (din care face parte Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove) Postul Sfinților Apostoli va fi ținut astfel în următorii doi ani:
2020: 15 iunie – 11 iulie
2021: 28 iunie – 11 iulie

Cum se stabilește acest post

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se stabileşte în funcţie de data Paştilor şi, astfel, începutul şi durata sa diferă de la an la an. Se încheie în ziua în care-i sărbătorim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, această sărbătoare având dată fixă.

Regula este că acest post începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinţilor, sărbătorită la o săptămână după Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea, Rusaliile). Prin urmare, anul 2019 este o excepție conform calendarului pe stil nou.

Pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul”, potrivit unui articol de pe CreştinOrtodox.ro.

Pe durata acestui post, în zilele de sâmbătă şi duminică avem dezlegare la peşte.

Postul continuă în ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dacă aceasta cade într-o miercuri sau vineri, cu dezlegare la peşte şi untdelemn. (Creştinii ortodocşi ţin post în toate zilele de miercuri şi vineri, iar cei mai sârguincioşi dintre ei postesc şi în zilele de luni).

Calendarul Bisericii Ortodoxe Române (din care face parte Mitropolia Basarabiei) până la sfârșitul lunii iunie 2019:

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!