Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Furtul de la bancă: De ce decizia „Moldova Agroindbank” este fără precedent

Publicat 14:38 | 09 iul. 2019 // Radar, Republica Moldova, Social // 992 vizualizări

Nou: Casetele de valori din bănci: Riscurile pentru clienți și cum se pot proteja

„Moldova Agroindbank” a anunțat o recompensă de un milion de lei pentru cei care vor oferi informații despre identitatea hoților. Clienții ale căror casete de valori au fost sparte vor fi despăgubiți cu sume de până la o jumătate de milion de lei.

Foto: bancherul.ro

„Moldova Agroindbank” (MAIB) îi va despăgubi cu sume de până la o jumătate de milion de lei pe titularii cutiilor de valori al căror conținut a fost furat de trei indivizi cu cagule pe cap în noaptea spre 6 iulie.

Decizia este fără precedent, pentru că băncile nu sunt obligate să acopere pierderile din casetele de valori ale clienților, pentru că doar aceștia cunosc conținutul lor.

Potrivit contractului, clientul închiriază caseta de siguranță, dar este singurul care depozitează sau retrage bunuri din ea, în timp ce banca nu știe cu exactitate ce are titularul în cutie.

„Consiliul „Moldova Agroindbank”, întrunit în regim de urgenţă, a luat decizia fără precedent de a compensa fiecare client păgubit cu o sumă de până la 500. 000 lei. Hotărârea, luată în pofida prevederilor contractuale şi a practicilor naţionale şi regionale bancare, a fost adoptată la doar două zile de la furtul produs în sucursala Chişinău-Buiucani, în urma căruia au fost sustrase bunuri din casete de siguranţă”, a anunțat „Moldova Agroindbank” la 9 iulie, printr-un comunicat de presă.

 „Este o situaţie fără precedent pentru Republica Moldova şi pentru MAIB. Eforturile noastre sunt îndreptate în primul rând spre clienţii afectaţi, pe care îi asigurăm că vom lucra non-stop, pentru a contribui la soluţionarea operativă a acestui caz de către organele de anchetă, depistarea şi tragerea la răspundere a infractorilor”, a comentat Serghei Cebotari, preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB.

„Moldova Agroindbank” a anunţat un fond de recompensă de un milion de lei pentru cei care vor furniza informații ce ar contribui la reţinerea infractorilor şi recuperarea bunurilor furate.

Au fost sparte casetele de valori ale 31 de clienți

Ministerul de Interne (MAI) a anunțat că 31 de persoane au fost păgubite în urma spargerii, suma prejudiciului depășind 29 de milioane de lei.

În situația în care banca nu cunoaște cu exactitate ce bunuri păstrează clienții în casetele închiriate, „Moldova Agroindbank” nu a confirmat suma prejudiciului anunțată de Poliție, declarând că „este prematur să facem referire la o sumă exactă a pagubelor”.

În casetele de valori clienții băncilor păstrează bani, acte, bijuterii și alte obiecte de valoare. Este interzisă păstrarea în casetă a următoarelor obiecte: arme, muniţii, explozibil, substanţe narcotice, substanţe toxice şi  alte substanţe similare acestora, orice produse perisabile sau urât mirositoare, bunuri dobândite pe cale ilegală sau urmărite pe cale penală.

Clientul introduce/scoate bunurile în/din casetă de sine stătător, în prezenţa reprezentantului/reprezentanţilor băncii. Reprezentantul/reprezentanţii băncii nu participă la  introducerea/scoaterea  bunurilor în/din casetă, aflându-se la distanţă, fără a vedea bunurile plasate/scoase în/din casetă de către deponent.

Schimb de învinuiri între MAI și MAIB  

MAI declara, într-un comunicat de presă, că la filiala „Moldova Agroindbank” la care a fost dată spargerea „nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte”.

În replică, „Moldova Agroindbank” a anunțat că „dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate”, iar compania care-i asigură paza este licențiată de MAI. „Standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate, fapt cunoscut şi de organele de drept”, a adăugat MAIB.


Trei hoți cu cagule pe cap care au deconectat banca de la energia electrică

Hoții încă nu au fost identificați, iar pe faptul furtului de la bancă a fost deschis un dosar penal în baza articolului 186, alineat 5 din Codul Penal: „Furt în proporții deosebit de mari”, pedeapsa prevăzută de lege fiind de 7-12 ani de închisoare.

Din primele cercetări, „rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte de comiterea acesteia”, a comunicat MAI. Surse polițienești neoficiale constatau pentru presă că hoții erau persoane „bine pregătite”.

În noaptea spre 6 iulie, hoții au pătruns în incinta băncii „prin tăierea gratiilor de la geam și forțarea acestora, precum și prin deteriorarea lacătului” de la camera specială de păstrare, după care, prin forțarea lacătelor, au sustras din conținutul casetelor individuale bani și alte bunuri, potrivit Poliției.

MAIB a precizat că hoții au deconectat clădirea „de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video”.

Furtul a fost anunțat oficial cu mare întârziere

Presa a aflat despre furtul din noaptea de 6 iulie (o zi de sâmbătă) din surse polițienești neoficiale. Abia către seara zilei MAIB a publicat pe site-ul său un comunicat de presă oficial. MAI a confirmat oficial producerea furtului abia a doua zi, la 7 iulie.

Eleonora Lisnic

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!