Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Salata verii: Tzatziki (din castraveți și iaurt)

Publicat 02:17 | 14 iul. 2019 // Elldorscop, Radar // 1.141 vizualizări
Foto: Wikipedia

Această salată-sos din bucătăria Greciei este populară mai ales în perioada verii.
Tzatziki (ţaţichi) se serveşte simplu, cu pâine, dar merge și ca sos pentru mâncăruri din cartofi, conopidă, alte legume gratinate sau preparate la cuptor, peşte copt sau prăjit. Tzatziki se garniseşte cu măsline.

Un mod de preparare: 300-400 de grame de castraveţi se curăță de coajă și se toacă mărunt (sau se dau prin răzătoare medie sau mare), iar bucăţelele se strâng în pumn, pentru a se stoarce sucul.

Se amestecă apoi cu 300-400 de grame de iaurt, 1-2 linguri de ulei de măsline virgin (obţinut prin presare la rece, cu gust amărui), puţin pătrunjel verde tocat (unii preferă să adauge mărar).

După aproximativ 5 minute, în această compoziţie se adaugă un castravete murat tocat mărunt (sau 1-2 linguri de suc de lămâie), unul sau doi căţei de usturoi bine pisaţi, sare după gust, puțin piper măcinat şi se amestecă din nou.
Salata-sos se păstrează un timp la frigider, acoperită, şi se serveşte rece.

În Grecia este folosit, de regulă, un iaurt din lapte de capră sau oaie. Dacă folosim lapte acru moldovenesc, îl lăsăm mai întâi să se scurgă printr-o sită sau o strecurătoare din tifon, ținând vasul în frigider.

Această salată trebuie preparată ușor, cu bucurie – este o mâncare simplă, de vară. Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână, la nevoie, iar uleiul de măsline – cu ulei de floarea soarelui.

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!