Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Eclipsă de Lună inedită pe 10 ianuarie: Luna plină în 2020 – calendarul fazelor

Publicat 23:50 | 08 ian. 2020 // Radar, Ştiinţă // 1.516 vizualizări
Foto: Pixdaus

Eleonora Lisnic

Prima Lună Plină din 2020 se va produce pe 10 ianuarie seara, la orele 22:24, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Totodată, o eclipsă de Lună prin penumbră se va produce în seara de 10 ianuarie 2020, cu începere de la 19:08 și faza maximă la 22:10.

„Eclipsă prin penumbră” înseamnă că Luna nu va intra deloc în umbra Pământului, ci doar în penumbra planetei noastre. Dacă cerul va fi senin, vom vedea la orele 22:10 cum întregul disc lunar se află în penumbra Pământului.  

Pentru a explica fazele Lunii trebuie să luăm în considerare orientarea a trei corpuri cerești: Soarele (singura sursă de lumină), Pământul și Luna.

Luna Plină se produce atunci când satelitul Pământului se află la exact 180 de grade de Soare și întreaga emisferă selenară văzută de noi este iluminată complet.

Luna Nouă – când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută.

Primul Pătrar – când Luna este la o depărtare (elongație) de 90° Est față de Soare; atunci vedem doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătatea din dreapta).

Ultimul Pătrar – când Luna se află la o elongație de 90° Vest față de Soare; vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar.

Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită eliptică (aproape circulară), cu o perioadă de 27,3 zile. Această perioadă se numește perioada siderală – perioada în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele.

În cele aproximativ 28 de zile cât efectuează o rotaţie în jurul planetei noastre, Luna are o poziţie în care este cel mai aproape de Terra (perigeu) şi alta în care este cel mai departe (apogeu).

Elldor.Info

1 Comentariu

  1. […] 23:50 » Eclipsă de Lună inedită pe 10 ianuarie: Luna plină în 2020 – calendarul fazelor […]

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!