Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Dmitrii Vosimeric – un cronicar al Armatei Naționale a Republicii Moldova

Publicat 00:04 | 22 sept. 2020 // Radar, Republica Moldova, Social // 627 vizualizări

În foto: Dmitrii Vosimeric

Eleonora Lisnic

Istoria Armatei Naționale, care pe 3 septembrie 2020 a sărbătorit 29 de ani de la fondare, va rămâne în arhivele statului și așa cum o vede Dmitrii Vosimeric, jurnalist și fotoreporter la Centrul mass-media militară al Ministerului Apărării.

Pe lângă textele pe care le semnează în „Oastea Moldovei”, el fotografiază evenimentele solemne ale Armatei, aplicațiile militare, viața cotidiană a ostașilor. Încă acum 11 ani s-a angajat pe o jumătate de salariu la acest serviciu, pe când era la anul întâi al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării (USM).

Dmitrii Vosimeric mi-a povestit, într-un interviu pe care l-am realizat pentru Sputnik Moldova, că și-a dorit să devină jurnalist de război, atunci când și-a ales facultatea.

Nu a relatat până acum din teatre de război și sperăm că nici nu va fi nevoit să facă acest lucru, dar a petrecut mai multe zile alături de militarii moldoveni aflați în Kosovo, în cadrul misiunii KFOR, a fost lângă geniștii aflați în misiuni riscante pe teritoriul Republicii Moldova, a stat în tranșee alături de ostași în timpul diverselor aplicații.

Când l-am întrebat ce fotografii anume dintre cele pe care le-a realizat și-ar dori să le știe în arhivele statului, pentru a fi văzute și de generațiile viitoare, Dmitrii Vosimeric a răspuns că-i este foarte dificil să aleagă – toate poartă încărcătura unor momente ce-i par importante. 

Dar ține foarte mult la fotografia în care este surprinsă emoționanta revedere dintre un ofițer revenit la Chișinău din misiunea de pacificare din Kosovo cu fiul său. 

Foto de Dmitrii Vosimeric

Această imagine realizată de Dmitrii Vosimeric a fost premiată și la un concurs internațional de fotografie.

În general, Dmitrii Vosimeric este foarte sensibil la emoțiile pe care le exprimă chipurile militarilor în diverse situații. Și datorită lui, arhivele dedicate Armatei vor păstra imaginile unor militari ce exprimă concentrarea maximă necesară momentelor de mare responsabilitate, dar și bucurie, prietenie, relaxare, duioșie.

Foarte multe imagini ale lui Dmitrii Vosimeric par instantanee de film artistic – într-atât sunt de expresive.

Bunăoară, fotografia în care-i vedem pe pacificatorii moldoveni împărțindu-și mere.

Foto de Dmitrii Vosimeric

Dmitrii Vosimeric mi-a spus că este împlinit profesional și își vede activitatea ca pe un liant între Armată și civili – în general, oamenii n-au de unde cunoaște detalii despre viața cotidiană a militarilor, iar el contribuie la reducerea acestui vid informațional.

„Jurnalismul militar este, totuși, unul specific. Îmi place că am ocazia să merg acolo, unde alți colegi de-ai mei, din presa civilă, sau nu ar dori să meargă,  pentru că este, totuși, uneori mai riscant, sau ar dori să meargă, dar nu au acces. Mă motivează un pic exclusivitatea aceasta”, a povestit Dmitrii Vosimeric.  

A realizat instantanee fotografice și în momentele în care militarii le-au venit în ajutor civililor la lichidarea consecințelor unor inundații după ploile puternice, inclusiv în primăvara acestui an, a surprins și misiunile pe care le-au avut ostașii în contextul combaterii pandemiei cu COVID-19.  

O Galerie Foto cu imagini realizate de Dmitrii Vosimeric a fost inserată în articolul pe care-l semnez pe Sputnik Moldova: „Ochii ce filtrează istoria: Cum arată Armata Națională la 29 de ani – Foto, Video”.

Încrederea mare în Armată, constantă în sondaje

Armata Națională evoluează și se transformă sub ochii noștri, iar sondajele de opinie o prezintă an de an drept instituția care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, după Biserică.

Încrederea și simpatia cu care este creditată Armata izvorăsc din necesitatea profundă și ancestrală a omului de a se ști apărat și în siguranță. În plus, simpatia reflectată în sondaje poate fi explicată și prin faptul că cetățenii fie că au făcut armata, fie că au apropiați care și-au satisfăcut stagiul militar. Încrederea în Armată poate fi descifrată și ca încredere în contemporani, în oamenii din preajmă, în apropiați.

„Pentru scumpa noastră ţară-nfloritoare/Noi vom pune pieptul nostru de granit/Ca duşmanul să nu calce pe hotare/Şi poporul să muncească liniştit” – sunt versuri din cântecul „Scumpă Patrie”, semnat de Constantin Nani și interpretat de o orchestră militară.Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!